Hlavní obsah

Warneři už nechtějí nechávat hudbu k volnému poslechu na internetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Warner Music uvedla, že už nebude udělovat licence k tzv. streamování hudby, které umožňuje písničky zdarma poslouchat na internetu, ale oficiálně je nedovoluje stáhnout na počítač. Informovala o tom BBC.

Foto: Profimedia.cz

Na internetu dnes streamuje tolik hudby na tolika různých místech, že je to prakticky nekontrolovatelné.

Článek

Internetové stránky jako Last.fm či Spotify dávají lidem zcela legálně přístup k poslechu velkého množství hudby. Warner už s nimi nechce spolupracovat, protože tyto služby prý nejsou pro hudební průmysl dobré.

Např. stránky Spotify mají v Evropě asi sedm miliónů uživatelů a chtěly by podnikat i v USA. Jenže 95 % lidí je používá jen proto, že jsou zadarmo, pouhých 0,25 miliónu lidí by bylo ochotno zaplatit nějaký paušál.

Šéf Warnerů Edgar Bronfman uvedl, že streamování zdarma není pro průmysl dobré a Warner už je nebude licencovat. Zisky z takových služeb jsou poměrně malé.

Není jisté, zda bude Warner odebírat hudbu z již existujících streamovacích stránek, nebo spíš jen zarazí další šíření. Bronfman ale uvedl, že budou spolupracovat jen s takovými internetovými službami, které jsou placené, a ne s těmi, kde je téměř vše zadarmo a jen pro tzv. premium uživatele je spolu s výhodami stanoven poplatek.

Největší hudební vydavatel na světě Universal má ale opačný názor. "Spotify je velmi udržitelný obchodní model," míní Rob Wells, viceprezident Universal Music Group. Ani odborníci netuší, jak to se streamováním dopadne, ale ostatní velké firmy se k Warnerům zatím nepřidávají.

Opatření zřejmě nebude mít žádný efekt

Streamování funguje hlavně jako reklama pro umělce a uškodí jim, pokud ho nebudou nabízet. Naprostou většinu zákazníků (zmiňovaných 95 % je velmi reálných) dnes odradí jakýkoliv sebemenší poplatek.

Ať už vedla Warnery k opatření jakákoliv úvaha, celé je pravděpodobně úplně zbytečné. I kdyby firma pečlivě odebrala všechny nahrávky ze smluvních stránek, stejně by se našly na jiných velkých i malých, legálních i nelegálních stránkách. Jejich počet lze jen odhadovat, ale je jisté, že na internetu se dnes streamují milióny nahrávek a těžko s tím půjde něco udělat.

Reklama

Výběr článků

Načítám