Hlavní obsah

Mengeleho deník koupil vnuk oběti holocaustu

Právo, Vladimír Plesník

Deník, který si nacistický zločinec Josef Mengele, přezdívaný Anděl smrti, v 60. letech v úkrytu v Argentině a Brazílii psal německy do dětského školního sešitu s názvem Ilustrovaná zoologie, koupil v aukci vnuk oběti holocaustu. Chystá se ho darovat některému z muzeí zachycujících nacistické vyhlazování Židů.

Foto: Archiv, Právo

Kat Mengele a list z jeho deníku

Článek

O koho přesně jde, se informace různí. Podle aukční síně Alexander Autographs v americkém Stamfordu, která dražbu stoosmdesátistránkového dokumentu připravila, ho vydražil nejmenovaný „židovský filantrop z východního pobřeží USA, který si přeje zůstat v anonymitě“.

Bill Panagopulos, jenž v aukční síni dražbu řídil, upřesnil v izraelském listě Ha’arec, že zápisky získal vnuk 86leté maďarské Židovky, která přežila koncentrační tábor. Nový majitel podle něho chce deník věnovat jednomu z muzeí holocaustu.

Týdeník Baltimore Jewish Times přišel v pondělí s odvoláním na zasvěcené zdroje s jinou verzí: jde o vnuka polského Žida, který přežil Osvětim a osobně se s Mengelem setkal.

Židovské organizace protestovaly

Okamžitě poté, co prosákly první informace o novém vlastníkovi, se ozvalo osvětimské muzeum. „Budeme se snažit oslovit majitele a přesvědčit ho, že rukopis je třeba umístit v našem zařízení,“ podotkl v Polském rozhlase mluvčí muzea Jaroslaw Mansfelt.

Získání deníku popsal muž jako „velmi citovou“ záležitost. „Měl být psán červeným inkoustem, protože jeho autor měl ruce od krve,“ řekl s tím, že „zápisky musí zůstat zachovány tak, aby se nedostaly do nehodných rukou, nebo nebyly zničeny“.

V USA se ozvaly některé židovské organizace, které považují zpeněžení poznámek muže, který po příjezdu vězňů do Osvětimi rozhodoval, koho odvedou do plynové komory a kdo má šanci žít, přičemž na nich prováděl nelidské pokusy, za nechutné.

„Je to cynické zneužití rukopisu za účelem obohatit se na jednom z nejodpornějších nacistických zločinců,“ upozornilo Americké sdružení lidí, kteří přežili holocaust, a jejich potomků.

K celé události se vyjádřilo i Muzeum holocaustu ve Washingtonu: „Skutečným dědictvím Mengeleho zůstane fakt, že je pachatelem brutálních vražd více než jednoho miliónu Židů v Osvětimi a původcem nepopsatelné bolesti, kterou způsobil obětem svých ,lékařských‘ experimentů,“ zdůraznil památník.

„Žádné sympatie k nacistickým zrůdám necítím. Nacisté vyhladili vesnici mého otce. Je ale nesmírně důležité, aby podobné dokumenty nadále přetrvávaly jako hmatatelný důkaz zločinů minulosti i jako další dílek historické hádanky, proč k nim vlastně došlo. Mengele je podle mě netvor, avšak deník má historickou hodnotu. Kdyby byl bezcenný, skončil by v odpadcích,“ brání se Panagopulos.

Páchal zrůdné pokusy na lidech

  • Mengele v Osvětimi působil od května roku 1943.
  • Na židovských a romských vězních do ledna 1945 vykonával brutální experimenty bez anestetik, dohlížel na selekce a posedlý byl genetickým výzkumem dvojčat.
  • Do deníku si prý poznamenal, že pokud svět nepřijme jeho program selekce, odzkoušený v Osvětimi, lidstvo zhyne, a to i bez válek.
  • Po válce uprchl do Jižní Ameriky, utopil se v moři v roce 1979 poblíž brazilského Sao Paula.

Zdroj: Středisko Simona Wiesenthala, Vídeň

Podle britského listu The Daily Telegraph se deník nedávno našel v policejních složkách v Brazílii. Některá média však upozorňují, že pravost deníku zůstává sporná a anonymita prodejce, jenž prý dokumenty získal přímo od Mengeleho syna, podezřelá.

Reklama

Související témata:

Související články

Mengeleho deník je k mání za 60 tisíc dolarů

Nacista Josef Mengele (1911– 1979), který měl na svědomí vraždy nejméně 400 tisíc lidí v koncentrácích, je synonymem pro nejzrůdnější válečné zločiny. V 60....

Výběr článků

Načítám