Hlavní obsah

Sedláčkova kniha je i není nejprodávanější. Proč?

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Která kniha je ta nejprodávanější? V době, kdy lze z kosmu spatřit i špendlík na zemi, to musí být přece hračka, myslí si čtenáři. Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) zveřejnil žebříček roku 2009 a jako nejprodávanější mu vyšla Ekonomie dobra a zla Tomáše Sedláčka. Je to pravda?

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ekonom Tomáš Sedláček

Článek

O tom, že Sedláček zvítězil v žebříčku SČKN, nemůže být pochyb. Přebírají ho četná média. Jak vzniká? Svaz uvádí seznam 150 spolupracujících knihkupců, třeba minulý týden jich „hlasovalo“ sedmdesát.

Knihkupectví je u nás na pět set, jde tedy vlastně o průzkum trhu. Žebříček přitom neuvádí čísla prodeje, ale pořadí v tom kterém týdnu.

Statistika je správný součet nesprávných čísel

A když se všechny týdny sečetly, vyšlo, že až po Sedláčkovi z kategorie „naučná literatura“, následovaly román Vítěz je sám Paula Coelha, Vieweghovy Povídky o lásce, detektivka Talár a dres otce a syna Francisových i fantasy Brisingr Christophera Paoliniho z oddílu beletrie. Neplatí tu snad vtip o tom, že statistika je správný součet nesprávných čísel?

„Celkové počty neví nikdo, nakladatelé nemají povinnost hlásit velikost nákladů ani prodeje a komplexní statistika neexistuje,“ řekl tajemník SČKN Luděk Blažek.

„Dnes má žebříčky každý distributor, ale my jsme přesvědčeni, že naše pořadí odráží skutečný zájem čtenářů, mimo jiné právě proto, že údaje knihkupců nejsou spojeny s žádným distributorem.“

Sedláček však zvítězil i v největší prodejně knih v Evropě, v Domě knihy Luxor v Praze na Václavském náměstí. Ve středu tam za to převzal poprvé udělovanou cenu. „Je to mimořádný úspěch. Zatím se nikdy nestalo, že by žánr non-fiction byl nejprodávanější,“ uvedla Zuzana Turňová z firmy Neoluxor a přidala číslo osm tisíc výtisků. I kdyby šlo o celkový prodej, u nás by kniha už tím patřila k bestsellerům.

 Absolutní čísla

Jak je tomu s absolutními čísly? „Sedláčkovy knihy jsme doteď prodali 33 tisíc výtisků,“ řekl Právu Tomáš Brandejs z nakladatelství 65. pole. „Vezmeme-li v úvahu, že vyšla loni v květnu a stále je o ni zájem, je to mimořádný úspěch,“ dodal.

„Paoliniho Brisingra jsme dosud prodali téměř 44 tisíc výtisků,“ uvedla Iva Bastlová z nakladatelství Fragment. Takže o zhruba 10 tisíc víc, než se podařilo Sedláčkovi.

A co Vieweghovy Povídky o lásce? „Řeknu vám číslo 40 tisíc výtisků,“ uvedl Jan Pražan z nakladatelství 2. město.

Podle informací Práva dal všem na frak kuchař Jiří Babica. Knihy receptů Babicovy dobroty nakladatelství Eminent se loni prodalo 65 050 kusů!

Absolutní prvenství Ekonomie dobra a zla se tedy nekoná. Upřímně řečeno, větší zájem o takzvanou odbornou literaturu než o beletrii, natož poezii není nic nového. Svědčí o tom nejen úspěch mladého ekonoma, ale i výsledky soutěže Magnesia Litera. Už několikrát si přece hlavní cenu odnesli autoři obrazových publikací i historických rekonstrukcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám