Hlavní obsah

Rozhořel se další konflikt v České filharmonii

Právo, vla

Sotva dozněl poslední konflikt v České filharmonii spočívající v prosincovém hrozícím odvolání ředitele Vladimíra Darjanina ministrem kultury Václavem Riedlbauchem (MK ale vše popřelo), dochází k novému střetu. Česká filharmonie oznámila zrušení únorových výchovných koncertů pro mládež v cyklu Čtyři kroky do nového světa.

Foto: ČTK

Vladimír Darjanin - generální ředitel České filharmonie

Článek

Cyklus připravovala dvojice Petr Kadlec jako moderátor a Marko Ivanovič jako dirigent Orchestru 17. listopadu. ČF oznámila zrušení z důvodů odstoupení interpretů, což ale Ivanovič ve svém dopise médiím popřel.

Bez Kadlece a bez koncertů

Uvedl, že sám bez propuštěného Kadlece, kterého Darjanin propustil bez udání důvodu, nemůže zaručit kvalitu a organizaci koncertů. Přiložil i dopis Darjanina Kadlecovi, kterým odpovídá na Kadlecovu žádost o externí spolupráci na zbývající koncerty cyklu a používá výrazů jako „nevychovanost“ a „obtěžování“. Ivanovič a Kadlec chystají nový projekt pod jinou institucí.

Česká filharmonie pověřila organizací zbylých koncertů cyklu Markétu Vejvodovou a náhradní koncerty za únor se mají uskutečnit 23. a 26. 4. Podle mluvčího ČF Havránka mají mít i jinou koncepci.

Reklama

Související témata:

Související články

Vážná hudba zápasí s komercí a financemi

Hvězdná chvíle vážné hudby přišla v roce 1989, kdy jedním z prvních příznaků změn byla „vzpoura“ orchestru České filharmonie (ČF) a jejího šéfdirigenta Václava...

Výběr článků

Načítám