Hlavní obsah

Nejdražší socha v historii aukcí vynesla 65 miliónů liber

Novinky, Stanislav Dvořák

Bronzová socha v životní velikosti L'homme qui marche I od Alberta Giacomettiho byla v Londýně vydražena za těžko uvěřitelnou cenu 65 miliónů liber (1,95 miliardy korun) a vytvořila tak světový rekord.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Socha nazvaná L'homme qui marche I

Článek

Trvalo jen osm minut, než se socha v aukční síni Sotheby's vyšplhala z počátečních 12 na 65 miliónů liber. Podle Sotheby's jde o nejdražší dílo, které bylo kdy vydraženo. Získal ho nejmenovaný člověk po telefonu.

Socha je odborníky považována za jedno z nejdůležitějších děl 20. století. Čekalo se, že se prodá za cenu mezi 12 a 18 milióny liber, ale více než deset zájemců šponovalo cenu do závratných výšek.

Georgina Adamová z listu The Art Newspaper vysvětlila, že cena byla tak vysoká, protože  existuje velmi málo Giacomettiho soch a je mimořádně vzácné, když se dostanou do aukce.

"Když mají lidé jen jednu příležitost v životě, utratí i enormní sumy, protože je to příležitost teď nebo nikdy," dodala odbornice.

Dříve drželo rekord dílo Pabla Picassa Chlapec s dýmkou, které se prodalo v aukci za 104 miliónů dolarů. Stalo se tak v New Yorku v roce 2004. V soukromých prodejích ale padají i vyšší částky, např. za No5 Jacksona Pollocka bylo vyplaceno 140 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám