Hlavní obsah

Lekce mírně neslušného chování v rámci zákona

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na DVD vyšla úspěšná komedie Stephana Elliota Lekce neslušného chování, čerpající z konfliktu společenských norem předválečné Británie a drzé mladé Ameriky. V hlavní roli Jessica Bielová.

Článek

Moderní sebevědomá americká blondýna se ve 30. letech provdá za Johna, synka ze zchudlé anglické šlechtické rodiny, a přijede na jejich krachující sídlo. Konflikty na sebe nedají dlouho čekat.

Johnova staromódní matka začne na drzou "zlatokopku" (i když ve skutečně už žádné zlato nemá) útočit a to ještě netuší, že mladá dívka už byla jednou vdaná. Nedokáže si přiznat, že ve skutečnosti žárlí, protože sama nic nezažila a nikde nebyla.

Mírná neslušnost v rámci zákona

Relativně zlý sarkastický humor britského typu se v něm mísí s občasnými gagy připomínajícími spíš starou dobrou filmovou grotesku (zasednutí psa nebo taneční vystoupení bez kalhotek).

Po delší době se ale ukáže, že toho ostřejšího humoru je vlastně dost málo a Lekce neslušného chování balancuje na pokraji milé, bezzubé, nenáročné podívané. Potěší hezké záběry venkova, kostýmy, jedovatá Kristin Scott Thomasová, svérázný Colin Firth a krásná Jessica Bielová.

Neotřelý je způsob práce s hudbou (ne každý se všimne, že to, co zní jako muzika ze 30. let, jsou ve skutečnosti přearanžované moderní hity, např. Sex Bomb od Toma Jonese). Film byl loni oceněn na menších festivalech, ty nejvýznamnější filmové ceny mu ale unikly.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám