Hlavní obsah

Islandské balady Emiliany Torrini rozezní Palác Akropolis

– Praha
Novinky, Karolina Zarzycká

Björk není jediná islandská zpěvačka, která se proslavila ve světě. V posledních letech jí úspěšně konkuruje Emiliana Torrini. Svérázná písničkářka a její kapela se představí poprvé v Česku v pražském Paláci Akropolis 28. ledna v rámci pravidelných večírků Euroconnections.

Foto: archiv, Novinky

Islanďanka Emiliana Torrini vystoupí ve čtvrtek 28. ledna v pražském Paláci Akropolis.

Článek

Torrini disponuje ojedinělým pěveckým projevem, za který může její dvojí původ. Po otci zdědila italskou výbušnost a lásku k životu, která se odráží v rozverných popěvcích. Po matce je zároveň Islanďanka, a tak se v jejím repertoáru objeví melancholické a intimní zpovědi.

Nové album Me and Armini

Na hudební scéně se pohybuje už patnáct let a po zásluze patří mezi nejobdivovanější evropské zpěvačky, což potvrzují úspěchy aktuální desky Me and Armini. Singl Jungle Drum letos v létě opanoval na dva měsíce číslo jedna německého žebříčku a vyšplhal se mezi pět nejhranějších skladeb v celé Evropě.

Hlas Emiliany Torrini okouzlil i novozélandského režiséra Peter Jacksona, který ji nabídl, aby nazpívala píseň Gollum's Song do závěrečných titulků filmu Pán prstenů – Dvě věže. Zařadila se tak po boku Annie Lenox nebo Enyi, jež nazpívaly písně k dalším dílům fantasy ságy.

Popová spolupráce s  Kylie Minogue

Torrini příležitostně píše i pro jiné interprety. Je například spoluautorkou hitu Kylie Minogue Slow, který byl v roce 2003 nominován na cenu Grammy. Největší pozornost ale samozřejmě věnuje svým vlastním nahrávkám, v nichž kombinuje průzračné folkové melodie s elektronikou.

Dalším hostem islandského večírku v paláci Akropolis bude mladá písničkářka z Reykjavíku, která si říká Lay Low. V její hudbě se promítají vlivy blues, country a folku a stylově se doprovází jen na akustickou kytaru.

Český písničkář SelfBrush

Za českou stranu se představí písničkář SelfBrush, patrně nejzajímavější představitel domácí folkové větve, jež se inspiruje na kost odřenými intimními výpověďmi nových amerických folkařů, jako jsou Bill Callahan nebo Will Oldham.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám