Hlavní obsah

Václav Marhoul: Nejlépe se cítím v kůži režiséra

– Praha

Václav Marhoul se podle svých slov nejlépe cítí v kůži režiséra. Kromě pozice šéfa Barrandova, která mu vynesla obdiv i zatracení, si v minulosti vyzkoušel také roli producenta, scenáristy či galeristy. V sobotu 30. ledna oslaví padesátiny.

Foto: Profimedia.cz

Václav Marhoul

Článek

Václav Marhoul se často vyjadřuje k současným problémům a chystá se na další projekt podle literární předlohy z pera slavného autora, ale zatím o něm z pověrčivosti nemluví.

"Bavilo mě, že jsem nikdy nevěděl, co mě čeká za rohem a baví mě to dodnes"
Václav Marhoul, režisér, producent a scenárista

Známou tvář českého filmového průmyslu z něj ale neudělal film, nýbrž jeho působení ve funkci generálního ředitele filmových studií Barrandov. Přestože byl od 80. let producentem uměleckého sdružení Pražská pětka a pražského divadla Sklep, jeho další životní cestu v té době asi více ovlivnila barrandovská studia, kde roku 1984 začínal jako asistent produkce.

Zakládal OF na Barrandově

V listopadu 1989 na Barrandově inicioval založení Občanského fóra a do křesla šéfa největšího českého filmového studia pak usedl v září 1990. Během půl roku se mu tehdy silně prodělečný filmový kolos podařilo dostat do zisku.

Narůstající rozpory mezi akcionáři ale nakonec v dubnu 1994 vedly k Marhoulovu odvolání. Triumfální návrat slavil již na podzim téhož roku, kdy se na Barrandov vrátil v pozici majoritního vlastníka. Příběh však neměl šťastný konec a Marhoul byl ze své funkce definitivně odvolán o tři roky později.

Mazaný Filip a Tobruk

V roce 2003 Marhoul debutoval s kriminální komedií Mazaný Filip, kterou natočil podle vlastní stejnojmenné divadelní hry pro divadlo Sklep. Režisér i producent v jedné osobě s filmem na motivy povídek Raymonda Chandlera uspěl u kritiky i diváků. Získal dva České lvy a podařilo se mu ho prodat televizní stanici HBO. Film také vyhrál stříbrnou cenu na mezinárodním filmovém festivalu v americkém Houstonu.

Úspěch Mazaného Filipa prý Marhoulovi dodal odvahy pustit se do dalšího filmu. A tak v roce 2008 divákům představil válečné drama Tobruk o československém dobrovolnickém praporu, jenž v poušti bránil spolu se spojenci stejnojmenný severoafrický přístav.

Václav Marhoul

Narodil se v Praze a k prvním filmům přičichl již na filmové průmyslovce v Čimelicích. FAMU dokončil v roce 1984 přesto, že byl v průběhu studií ze školy vyloučen.

Jméno získal v 80. letech jako jeden ze zakladatelů a zároveň manažer výtvarné skupiny Tvrdohlaví. Kromě toho v letech 2000 až 2004 provozoval galerii stejného jména, kde prezentoval díla současných autorů. Projekt ale ztroskotal na nedostatku peněz.

I podruhé se režisér mohl radovat ze třech Českých lvů a několika dalších mezinárodních ocenění. Přípravu na natáčení snímku bral Marhoul, který sám působí jako voják v aktivních zálohách, vážně, a tak herci před natáčením na vlastní kůži zakusili drsné "válečné" podmínky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám