Hlavní obsah

Na Febiofest přijede slavný představitel Hitlera Bruno Ganz

Novinky, Stanislav Dvořák

Na pražský festival Febiofest, který proběhne 25. března až 2. dubna 2010, přijede slavný švýcarský herec Bruno Ganz, známý např. z filmů Nebe nad Berlínem a Zánik Třetí říše.

Článek

Bruno Ganz je významná mezinárodní hvězda, která natočila několik desítek filmů. Čeští diváci pravděpodobně znají nejvíce snímky Nebe nad Berlínem a Zánik Třetí říše. Známé jsou také filmy Baader Meinhof Komplex, Tak daleko, tak blízko! a Předčítač. V Praze Ganz uvede retrospektivu své tvorby.

Dalším zahraničním hostem je herečka Fanny Ardantová. Ta bývala hvězdou filmů Francoise Trauffauta, hrála také v adaptaci Swannovy lásky od Marcela Prousta a v mnoha dalších snímcích jako 8 žen nebo Někdo to rád holky. V roce 2009 si vyzkoušela režii ve filmu Cendres et sang.

Febiofest nabídne současnou íránskou, polskou, francouzskou, americkou nebo rumunskou tvorbu. V hlavní soutěži bude také slovenský film Bratislava, který se zabývá tématy sídlišť a rapperů. Podle organizátorů je "brutální" a mluví se v něm slovenským slangem, který pravděpodobně bude třeba překládat v titulcích.

Opět zasedne tradiční divácká porota vybraná z různých věkových a sociálních skupin. Ta rozhodne o kvalitách mladých evropských filmů. Do poroty se může přihlásit každý na stránkách www.febiofest.cz.

Za málo peněz bude hodně muziky

Šéf Febiofestu Fero Fenič zmínil, že festival je v mimořádně těžké situaci, má jen čtvrtinu peněz a sponzorů ubývá. Doufá, že zbytek ještě sežene. V minulosti se prý zadlužil, aby festival mohl existovat.

Přesto nechce omezovat kvalitu filmů ani rušit oblíbenou hudební část Febiofestu. Tu letos zajistí jiná firma, nikoliv z uměleckých, ale opět z finančních důvodů. Nový dramaturg souhlasil, že si peníze sežene sám, ale zároveň uvedl, že skupin nebude méně. Budou se ale muset spokojit s menším honorářem.

Přibude pódium pro začínající kapely, o jejichž účinkování na profesionální scéně budou hlasovat návštěvníci festivalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám