Hlavní obsah

Mahala Rai Banda spojuje rómské housle s rumunskou dechovou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvě osobité podoby rumunské romské hudby spojila dohromady skupina bukurešťská skupina Mahala Rai Banda, která vystoupí tuto středu v pražském Paláci Akropolis. Skloubila tradici romských houslistů se zběsilými dechovkami.

Článek

Skupinu založili muzikanti z vesničky Clejani, odkud pochází virtuózní Taraf de Haidouks. Houslista Aurel a akordeonista Florin se spojili dechaři z vesnice Zece Prajini, odkud pochází nejrychlejší dechovka světa Fanfare Ciocarlia.

Zakladatelé skupiny však měli těžký osud. Původně začínali v populární skupině Rom Bengale, tu ale rozložily tvrdé drogy. Oba se těžce zbavovali návyku, v čemž jim pomohla hudba.

Skupina u nás už dvakrát hrála, na festivalu Respect a v paláci Akropolis. Od té doby se však dále posunula, což potvrzuje její poslední album Ghetto Blasters z loňského roku. Větší prostor dostaly hlasy a zvuk, jemuž dominují břeskné žestě, decentně obohatila elektrická kytara.

Kapele také pomohl úspěch filmu Borat, kde zní její píseň Mahalageasca.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám