Hlavní obsah

Václav Havel pokřtí nové album The Plastic People Of The Universe

– Praha

Václav Havel v úterý v pražském Paláci Akropolis pokřtí nové studiové album skupiny The Plastic People Of The Universe. Nahrávku nazvanou Maska za maskou Plastici představili už 15. ledna v prestižní Queen Elisabeth Hall v Londýně. Po pražském křtu legendární kapela vyjede na koncertní turné.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Plastic People Of The Universe pokřtí své nové album v Paláci Akropolis.

Článek

Album Maska za maskou vyšlo loni 23. prosince u nezávislého hudebního vydavatelství Guerilla records. Nahrávka poprvé v historii souboru obsahuje jiné skladby, než zkomponoval dlouholetý výhradní autor Mejla Hlavsa, který zemřel v roce 2001.

Autorsky převažuje se šesti skladbami kytarista Joe Karafiát, textově tvoří výrazný podíl svébytná poezie Vratislava Brabence, zbytek obstarali J. H. Krchovský, Andrej Stankovič či Jiří Kolář. Vůbec poprvé se v repertoáru objevuje i zhudebněný text bývalého manažera Plastiků Ivana Martina Jirouse.

Od roku 1968, kdy kapela vznikla, se v ní vystřídalo téměř čtyřicet hudebníků. Většina z nich strávila v kapele pouze krátkou dobu. S nástupem normalizace byl v roce 1970 kapele odebrán profesionální statut a vybavení.

Státní šikana vyvrcholila zatčením všech Plastiků v březnu 1976. To vzbudilo protesty mezinárodní kulturní veřejnosti. Při kampani na jejich obranu se zformovala pozdější Charta 77. Kapela nahrávala i na chalupě Václava Havla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám