Hlavní obsah

Novela Güntera Grasse Kočka a myš je působivým protiválečným dílem

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako osmý svazek českého vydání spisů Güntera Grasse vychází novela Kočka a myš (1961), druhé jeho prozaické dílo spojující Gdaňskou trilogii. Se znalostí pamětí Při loupání cibule stojí za to si ji přečíst znovu.

Článek

Prózu vydal po mimořádném úspěchu románu Plechový bubínek (1959), kterým se představil jako kritický a sebekritický příslušník národa, jenž rozpoutal nejstrašnější válku v dějinách a spojenými silami byl poražen. Rodný Gdaňsk byl přítomen i v próze Psí roky (1963), spojující „velké“ dějiny s osudy zdánlivě obyčejných lidí. Příběh Joachima Mahlkeho, chlapce, jemuž bylo na začátku války čtrnáct let, je tématem druhé Grassovy prózy.

Příběh vypráví s odstupem od hlavní postavy, jako by se obával zpovědi, zároveň s vědomím plynoucího času, vždyť na Mahlkeho se ptá spolužáků i dávno po válce. Mahlkemu je o dva roky více než autorovi a branná povinnost nacistické říše si ho našla dřív. A on, chlapec trpící podobně jako hrdina první knihy tělesným postižením (snad úraz nebo příroda ho postihly mimořádně velkým ohryzkem), slouží u tankových jednotek a na dovolené kamarádům nevzrušeně vypráví o bojích v Rusku.

Herbert Tobias (1924–1982)

Galerie Rudolfinum, Praha, do 28. března

út–st, pá–ne 10–18 h, čt 10–20 h

Vstupné 120 Kč

Vědomí Grassova účinkování v posledních měsících války právě v tankovém vojsku SS, o němž psal v pamětech, osvětluje autorskou inspiraci. Nemění nic na tom, že jde o působivé protiválečné dílo. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám