Hlavní obsah

Premiéry - Imaginárium Dr. Parnasse a Černej dynamit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden mají premiéru v tuzemských kinech jen tři filmy. Nejočekávanější je nový snímek známého režiséra Terryho Gilliama s Johnny Deppem a Heathem Ledgerem v hlavní roli Imaginárium Dr. Parnasse. Kromě pohádkového podobenství o dobru a zlu dále do kin přichází parodie Černej dynamit a romantická komedie s Merryl Streepovou Nějak se to komplikuje.

Článek

Imaginárium Dr Parnasse

Terry Gilliam, který začínal se souborem Monty Python, má na kontě celou řadu dobrých filmů, jako je Brasil, Král rybář, Dvanáct opic nebo Kletba bratří Grimmů.

Jeho nový snímek je pohádkovým podobenstvím o dobru a zlu, síle lásky a chuti riskovat.  Dr. Parnassus vyhrál nesmrtelnost v sázce s ďáblem Nickem. O mnoho století později našel pravou lásku a s ďáblem podepsal novou smlouvu. V ní stálo, že se vzdává své nesmrtelnosti výměnou za mládí, ale jeho prvorozené dítě se v den svých šestnáctých narozenin stane Nickovým majetkem Nicka. Nyní se čas Parnassovy dcery Valentiny naplnil a on se trápí, jak ji zachránit před neúprosným osudem. Nick přijíždí, protože se ale rád sází, a proto se rozhodne znovu riskovat. Valentinu získá ten, který první svede pět nových duší...

Film Terryho Gilliama Imaginárium dr. Parnasse je posledním snímkem Heatha Ledgera, který zemřel uprostřed natáčení. Zprvu se čeklao, že film zůtane nedokončen, ale Gilliam přišel s nečekaným nápadem. Jako poctu Ledgerovi se jeho role chopili hned tři vynikající herci - Johnny Depp, Jude Law a Colin Farrell.

The Imaginarium of Doctor Parnassus, Francie/Kanada, 2009, 122 minut, režie: Terry Gilliam, hrají: Johnny Depp, Heath Ledger, Colin Farrell, Jude Law, Christopher Plummer

Černej dynamit

Černej dynamit se pohybuje na hranici mezi akčním snímkem a parodií na okrajový blaxploitation filmů Shaft nebo Sweet Sweetback’s Baadassss Song.

Ghetto ovládla panika. Tajemný muž zásobuje místní sirotčinec heroinem a jím distribuovaný populární alkoholický nápoj způsobuje fatální vedlejší účinky. Poté, co se tajemný muž pomstí na jednom ze svých dealerů, vstupuje na scénu bratr oběti, bývalý agent CIA, kterého nakonec tajná služba přijme zpět. Na cestu za pomstou se vydává vybaven nunčaky i pistolí magnum a břitkými hláškami.

V hlavní roli jednoho z největších diváckých hitů letošního festivalu Sundance se představí herec, scenárista a majitel černého pásu v sedmi bojových uměních Michael Jai White.

Black Dynamite, USA, 2008, 83 minut, režie: Scott Sanders, hrají: Sorana Blacková, Juka Ceesay, Kevin Chapman, Sean Christopher, Tommy Davidson

Nějak se to komplikuje

Jane Adleriová má tři dospělé děti, prosperující restauraci a přátelský vztah s bývalým manželem Jakem, jemuž už odpustila, že ji před deseti lety podváděl s výrazně mladší ženou, kterou si vzal hned po rozvodu.

Na promoci svého syna se však ve společnosti exmanžela zdrží více, než by bylo zdrávo. Po večeři u vína vzpomínají na to hezké ze společného soužití . Závěr noci se divoký. Když Jane vystřízliví, uvědomují si jednu úžasnou věc. Právě se svým ex-manželem podvedla tu, s níž ji podváděl, když byli spolu. Jane přitom není bez závazků, protože ji aktuálně uhání bytový architekt Adam, jenž měl původně navrhnout pouze její kuchyň. Jeho aktuální návrhy jsou mnohem odvážnější, ačkoliv si čím dál víc uvědomuje, že se asi ocitl uvnitř velmi bizarního milostného trojúhelníku. 

It's Complicated, USA, 2009, 120 minut, režie: Nancy Meyers, hrají : Meryl Streepová, Steve Martin, Alec Baldwin, John Krasinski, Lake Bellová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám