Hlavní obsah

Vinohradské divadlo slaví Čapka

Právo, rh

Sto dvacet let uplynulo od narození spisovatele, dramatika, básníka a novináře Karla Čapka. Připomene to pražské Divadlo na Vinohradech uvedením všech titulů spjatých s jeho dramatickou tvorbou, které má na repertoáru. V sobotu večer to je inscenace jeho hry Věc Makropulos na hlavní scéně, v úterý 12. ledna pak dramatizace povídky Ukradený spis 139/7 Odd. C, o den později pásmo z Čapkových fejetonů a 15. ledna inscenace Lásky hry osudné, všechny tři tituly v prostoru podkrovní zkušebny.

Foto: archiv, Právo

Karel Čapek

Článek

Čapek byl s vinohradským divadlem úzce profesně i osobně spjatý. V letech 1921 - 23 zde působil jako dramaturg i režisér osmi her, z nichž jednu tvořila právě světová premiéra jeho Věci Makropulos. V roli Kristinky se tehdy představila Čapkova budoucí žerna, herečka a spisovatelka Olga Scheinpflugová.

„Čapkovo dramatické dílo se stalo důležitou součástí vinohradského repertoáru už za autorova života. Tato scéna se k němu hlásí téměř nepřetržitě po celou dobu své existence,“ uvedla k jubileu tisková mluvčí vinohradského divadla Zuzana Paulusová. Součástí oslav bude i výstava mapující Čapkovo autorské, režijní a dramaturgické působení na vinohradské scéně.

Reklama

Výběr článků

Načítám