Hlavní obsah

České pohádky na internetu volně

Právo, cg

V čase předvánočním zpřístupnila Městská knihovna v Praze na adrese www.mlp.cz/pohadky volně ke stažení výběr klasických českých pohádek. K nejznámějším z dvaceti šesti, které tam návštěvníci najdou, patří Čert a Káča, O dvanácti měsíčkách, Pohádka o perníkové chaloupce, Princ Bajaja, Sůl nad zlato či Sedmero krkavců.

Článek

„Část je vybrána ze sbírky Jaroslava Seiferta Kouzelná lucerna vydané v roce 1945. Tato kniha již není v podstatě ve fyzické podobě k dispozici. Druhá část je především dílem Boženy Němcové,“ říká koordinátorka webových projektů knihovny Kateřina Bajo. Texty je možné stáhnout nejen v klasických formátech pdf, rtf, txt pro tisk či čtení na monitoru, ale i ve speciálních verzích pro některé mobilní telefony a čtečky typu PDA.

„Rodiče si například na cesty s dětmi nemusí brát objemné knihy, stačí si pohádky nahrát do telefonu či iPodu a pak z těchto zařízení předčítat,“ dodává Bajo. Elektronické texty doplňují omalovánky s pohádkovými postavami a další hry určené ke stažení a vytištění. Všechny ilustrace na internetu jsou dílem výtvarnice městské knihovny Evy Petržílkové. Více informací na www.e-knihovna.cz a www.mlp.cz/pohadky.

Zpřístupnění textů pohádek navazuje na podobné projekty s dílem Karla Čapka (www.mlp.cz/karelcapek), Boženy Němcové (www.mlp.cz/bozenanemcova) a naposledy s detektivkami A. C. Doyla o Sherlocku Holmesovi (www.mlp.cz/holmes). Za Čapka získala letos knihovna Cenu Ministerstva kultury Knihovna roku 2009 v kategorii Významný počin v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám