Hlavní obsah

V Readingu byla Nirvana na vrcholu

Novinky, Stanislav Dvořák

Vrcholný moment v kariéře kultovní skupiny Nirvana se odehrál v roce 1992 na festivalu v Readingu, to je bez debat. Zásadní generační záležitost pochopitelně snímaly televizní kamery, ale záznam z koncertu vychází na DVD teprve teď. Poněkud pozdě, ale proč si nepřipomenout časy, kdy byl grunge strhující a spojoval milióny teenagerů.

Článek

Podle některých recenzí byl koncert na festivalu Reading úplně nejlepší v historii Nirvany. Zhruba hodina a půl záznamu obsahuje vše podstatné, co Kurt a jeho dva souputníci dali světu. Breed, Drain You, Come As You Are, Smells Like Teen Spirit a dlouhá řada dalších slavných písní.

Kurt Cobain bez dlouhých řečí valí jednu za druhou a přesvědčivě sténá do mikrofonu. Na konci pak spustí hendrixovsky šílenou verzi americké hymny, povalí bedny a asi čtyři minuty pochoduje po pódiu a skřípavě vazbí s kytarou, zatímco ostatní členové skupiny likvidují zbytky vybavení, bicí soupravu a točí s rozpadající se baskytarou nad hlavou. Ano, grunge byl hodně o destrukci.

Tohle DVD vyšlo příliš pozdě, o to může být zážitek slabší, na druhou stranu dnes už dospělým fanouškům poskytuje důkaz, že Nirvana není nějaký nereálný přízrak z puberty, ale skutečně významná kapitola z hudební historie. Jejich hudba je dobrá i teď, ale jestli se dostaví husí kůže po 17 letech, se neodvažuji hádat. Snad těm nejskalnějším.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám