Hlavní obsah

Španělskou prózou Čtyři kamarádi se David Trueba loučí s mládím

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuje se Sólo, je mu sedmadvacet let a španělský prozaik, filmový režisér a scenárista David Trueba z něj udělal hlavního hrdinu své prózy Čtyři kamarádi. „Než s touhle vybranou společností, to se radši budu protloukat sólo,“ řekl kdysi a přezdívka mu už zůstala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Trueba (40) získal za poslední román Umění prohrávat v roce 2008 španělskou Národní cenu kritiky. Se starším bratrem, režisérem Fernandem Truebou, který získal Oscara za komedii Belle époque, natočil jako spoluautor scénáře film Dívka tvých snů.

Článek

Otec je literární kritik, matka kritička umění a jejich povolání předurčilo jejich vztah k synovi. Dělej si, co chceš, ale nejlépe bys to měl učinit tak a tak, slyší neustále. Sólo má kamarády: tlouštíka Blase, toužícího po hezké šťabajzně, playboye Claudia a sexuálního štvance Raúla. A se všemi se vydává na cestu po Španělsku, aby si užili holek, pití, sem tam drog. Říkají tomu velká prasácká cesta.

Věřit se dá šaškovi

„Jediný člověk, kterému se na dvoře dá věřit, je šašek,“ připomněl Trueba na setkání v Praze Borgesova slova o Montezumovi, která mu jsou blízká prakticky jako stylové vyznání. Právě takovými klauny jsou všichni čtyři kamarádi, kteří se potloukají od baru k baru, od dívky k dívce, přitom mají své sny, jeden dokonce manželku. Pomalu jim končí zdánlivě bezstarostná doba mládí a dostávají se do věku, kdy je na čase začít žít nejen sólo.

David Trueba: Čtyři kamarádi

Vydala Paseka

Přeložila Denisa Škodová

260 stran

269 Kč

Je to veselé čtení o dobrém přátelství s mimořádně živým, moderním jazykem Denisy Škodové, která vystihla způsob komunikace dospívajících puberťáků. Pod vnější slupkou však skrývají konflikty s rodiči, kteří se na jejich vztahu k bezcílnému životu podepsali. A jejich citlivá duše se snaží porozumět sobě samé. Není divu, že román vydaný před deseti lety vyšel doma v téměř dvaceti vydáních. Je výstižným portrétem části mladé generace, které je dáno loučit se s mládím.

Reklama

Výběr článků

Načítám