Hlavní obsah

Laibach a Runo Reactor míří do Prahy

– Praha

V pražském Lucerna Music Baru ve středu 9. prosince vystoupí na společném koncertě slovinská kapela Laibach s britskými Juno Reactor. Laibach v příštím roce oslaví třicet let své existence, podle organizátorů proto kromě novinek zahrají i nové verze svých nejstarších hitů.

Článek

Skupina Laibach (název je německou variantou jména slovinské metropole Lublaně) vznikla v roce 1980. Proslavila ji už první deska Nova Akropola, největší slávu jí přineslo album Opus Dei.

Zdrojem inspirace pro kapelu, která klade důraz na výtvarnou stránku koncertů a pohrává si se symboly, byla od jejích začátků německá kultura. V posledních letech na Laibach navazují další soubory, například populární Rammstein z někdejšího východního Německa.

Live is Life

Na svých albech Laibach častokrát dával nový nečekaný rozměr popovým hitům, jako například známé skladbě rakouské skupiny Opus Live is Life. Deskou NATO na začátku 90. let kapela reagovala na změnu politické situace v Evropě po rozpadu východního bloku a bývalé Jugoslávie.

Skupina vydala přes dvě desítky alb. Od počátku 90. let v Praze koncertovala již několikrát; například v roce 2006 zde představila skladby ze svého tehdy aktuálního alba Volk. Na desku nahrála čtrnáct skladeb inspirovaných státními hymnami různých zemí, z nichž použila základní melodie, ale interpretovala je po svém.

Skupina Laibach zatím naposledy v Praze koncertovala v únoru. V kostele sv. Šimona a Judy představila svůj multimediální projekt nazvaný Umění fugy, v němž za použití elektroniky, počítačů a velkoplošných projekcí zpracovala stejnojmenné dílo slavného německého skladatele Johanna Sebastiana Bacha.

Britští Juno Reactor naopak vystoupí před českými posluchači poprvé. Soubor se zpěvákem Benem Watkinsem v čele hraje hudbu ve stylu techno a electronic body music. Kapela, jejíž skladby zazněly v řadě filmů, představí písničky ze svého nového alba Gods and Monsters.

Reklama

Související články

Ivan Novak: Laibach jsou rádi kontroverzní

Slovinská skupina Laibach vystoupila 22. února v pražské Arše, kde přestavila své pojetí Bachova Umění fugy. Na otázky týkající se také otázky nacionalismu...

Výběr článků

Načítám