Hlavní obsah

Spisovatele Petra Prouzu fascinuje smrt

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tiché krutosti lásky se jmenuje nový soubor povídek Petra Prouzy, který ke starším číslům nabízí nové. Není divu, že se první povídková kniha jmenovala Holky a hřbitov (1969). O vnitřní citlivosti autora vypovídal i titul druhý – Požár v krabici na klobouky (1975). Prouzu totiž fascinují abnormality, záhady a smrt.

Článek

Tato témata doprovázejí jeho hrdiny od samého počátku a jejich přítomnost je v současných povídkách zvlášť důležitá. Jde totiž o život.

Do té situace se dostane i malíř Rudolf Rokyta z povídky Až pomine tento svět, který si v zapadlé vísce koupí stavení vedle usedlosti stigmatizované rodinnou tragédií.

Zjistí, že poslední přeživší Lída Kalinová se snaží prostřednictvím převtělování porozumět, co se vlastně stalo. Jiný je sociolog Hynek Faltys z povídky Den chvěje se už v noci, přesto je rovněž „postižen“ svou přímo rodinnou zkušeností.

Prouza je hrdý na záložku, na níž uvádí letní vyznání Milana Kundery.

Ten o první jeho sbírce napsal: „Tady nedují žádné stříbrné větry Fráni Šrámka. Věčná legenda o ,nejlepších letech našeho života‘ je tu demystifikována…“ A po čtyřiceti letech připojil k těm novým: „Čtu je se stejným potěšením.“

Petr Prouza

Tiché krutosti lásky

Tiché krutosti lásky

Petrklíč

216 stran

259 Kč

Jistě, Prouza je zručný vypravěč. Proti začátkům však dokáže zhutnit příběh a do povídky se mu vejde nejen epizoda, ale celý lidský osud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám