Hlavní obsah

Brno ožije uměním pouličních performerů

Brněnský Dům umění a jeho okolí ožije 4. a 5. prosince díky představením performerů, kteří přijali pozvání na mezinárodní přehlídku AKT 4 - Performance Art Festival. Kolemjdoucí musejí počítat s nezvyklými a překvapivými výjevy. Na programu jsou například akce nazvané Brno akbar! Romské islámské iniciativy a Spící tramvaj.

Foto: Yusuf Ahmad, Reuters

V Brně se koná Performance Art Festival.

Článek

"Přehlídka je součástí doprovodného programu výstavy Formáty transformace 89-09," řekla Barbora Antonová z Domu umění.

"Přehlídka je součástí doprovodného programu výstavy Formáty transformace 89-09," řekla Barbora Antonová z Domu umění.

Velká expozice Formáty transformace představuje pohled mnoha umělců a kurátorů na proměny české společnosti a jejich odraz v umění v posledních dvaceti letech.

Jednotlivá představení se konají v Domě umění a v jeho bezprostředním okolí. Výjimkou je zahajovací performance Milana Kozelky, jejímž dějištěm je funkcionalistický hotel Avion v České ulici. Jde právě o tajemnou Romskou islámskou iniciativu.

Mezi pozvanými umělci převažují Češi. Výjimku tvoří Maďar Peter Szabó, József Juhász ze Slovenska a Poláci Arti Grabowski, Dariusz Fodczuk a Bartek Lukaszewicz.

Slam poetry na Flédě

V sobotu večer se v brněnském klubu Fléda koná také celostátní finále soutěže ve slam poetry, zvláštní disciplíně na pomezí poezie a divadla. Účastníci netradičním způsobem přednášejí své autorské texty. Soutěž se v Česku koná již po sedmé, uvedla jedna z organizátorek Lenka Zogatová.

Slam poetry prý nelze zaměňovat s autorským čtením či recitační soutěží. "Autoři-performeři by se měli zaměřit na to, co sdělují a jak to sdělují. Důležitá je hlavně komunikace s diváky. Publikum je hlavním posuzovatelem tříminutového výkonu soutěžícího," uvedla Zogatová.

Reklama

Výběr článků

Načítám