Hlavní obsah

Vychází album duchovních písní se zpěvem papeže Benedikta XVI.

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí se na český trh dostává album Music From The Vatican s podtitulem Alma Mater featuring the Voice of Pope Benedict XVI. Jsou na něm duchovní písně s chorálovými zpěvy, jejichž interpretace se ujal nejenom dvorní sbor Vatikánu, ale i mnoho tamních církevních představitelů.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež Benedikt XVI

Článek

Do projektu, který se nyní účastní hitparádového souboje s velkými jmény světové pop-music, se zapojil i papež Benedikt XVI. V pěti skladbách se jako zpěvák či řečník představuje v pěti jazycích: latinském, italském, portugalském, francouzském a německém. Recituje a zpívá modlitby za doprovodu Akademického sboru v Římě, který diriguje Pablo Colino.

Kompozice sboru, orchestru a hlesu papeže

Nahrávku spolu realizovali v bazilice sv. Petra v Římě. Na skladbách se podílel i Royal Philharmonic Orchestra z Velké Británie, který své pasáže nahrál ve studiích Abbey Road v Londýně.

Vincet Messina, producent alba, říká: „Skladby napsaly tři velké osobnosti světové hudby a není důležité, jestli Stefano Mainetti, Simon Boswell a Nour Eddine jsou katolíky, což by bylo pro album ideální. Toto je univerzální poselství lidem, kteří mají rádi muziku. Písně předčily mé očekávání. Byl jsem zaskočen tím, jak současně znějí kompozice, které stojí na sboru, orchestru a hlasu papeže.“

Skladby budou představeny v Londýně

Mainetti a Boswell jsou známí jako tvůrci filmové hudby. Maročan Nour Eddine je z pohledu Evropana představitelem tak zvané world music. Na albu se mu podařilo stmelit gregoriánské chorály s prvky arabské hudby. „Když se spojily v úžasnou harmonii, byl to pro mě magický moment,“ říká.

Skladby z alba budou naživo slavnostně představeny ve středu 2. prosince ve Westminsterské katedrále v Londýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám