Hlavní obsah

Radikálně upravený Romeo a Julie v Mladé Boleslavi

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě divadla slaví na podzim stovku: Mladá Boleslav a Pardubice. Středočeši pojali slávu hektičtěji, ale opravdověji: svatým týdnem se dvěma premiérami – Shakespearovými Romeem a Julií (v pátek 13. listopadu) a Branaldovým Dědečkem automobilem (21. listopadu).

Článek

Až do generálky šlo všechno jako na drátkách. Nakonec se ale premiéra málem odbyla bez Tybalta. Ivo Theimer si při souboji zlomil pravou ruku. Pátek třináctého… Verše básnivého překladu Josefa Topola oddrmolil, ale publikum se stalo svědkem nevídaného experimentu: Postava na jevišti měla v šermířské scéně dublera.

Paris bude vévodou

V radikální úpravě Jakuba Špalka by si ale chybějícího Tybalta možná nikdo ani nevšiml. Režisér tak jako tak vykázal ze Shakespeara Benvolia. Svědectví o hlavním provokatérovi vražedného souboje veronských hejsků, tedy o Tybaltovi, může přece stejně věrohodně odpřísáhnout otec Lorenzo.

Marně budete čekat i na Vévodu. Toho nahradil pro změnu Paris. Beztoho se jím velmož jednou stane. A Špalek mu pro tu vizi aspoň zachránil život. Mrtvol je v tom kousku tak jako tak dost. Nebudu vypočítávat všechny, koho strůjce inscenace v prý mnohomluvné mistrově tragédii považoval za zbytečné. Nevěřili byste, ale Romeo a Julie se dají zahrát v osmi lidech.

Vedení boleslavského divadla se s nepoddajným a originálním Špalkem namlouvalo pro obohacení oslav dobře šlapající scény dlouho. Výsledek každého překvapí, mnohé zaskočí, je ale v každém případě třeba koukat na to, co z Williama zbylo.

Výjimečně ale i mne zajímá, co v inscenací chybí. Nejvíc asi cit. Školní publikum, kterému bývají boleslavské inscenace určeny, nepochopí, kde, kdy, jak, a hlavně proč se Romeo s Julií do sebe tak osudově zakoukali. V kvapíku slov úplně zaniká nejenom blankvers, ale i neprávem pozapomínaná krása Topolova převodu, určeného kdysi pro Otomara Krejču.

Šup a pích a je to

Julie i v hrobce po Lorenzově lektvaru, kdy se dvaačtyřicet hodin podobala mrtvole, šup! Vyskočí jako rybička, a než byste řekli švec, pích a je po ní. Za necelé dvě hodiny se dá zahrát o dávné zášti popouzející k hněvu, rozbrojům, vraždám.

Snažili se Matouš Ruml a Veronika Kubařová v titulních postavách. Na jevišti ze všech nejlíp žije Karolina Frydecká (Chůva). Sípal a hřímal Roman Teprt (Kapulet), i on bez rodičovského alter ega Kapuletové. Pozabíjeli se Petr Prokeš a Ivo Theimer (Merkucio, Tybalt) a oddechly si hvězdy souboru Petrové Mikeska a Halíček (Paris, Lorenzo), že jim bylo dáno šturmovat na jevišti nejmíň. Být Majakovským, napíšu Ushakespearovavšíse.

Reklama

Související témata:

Související články

Smoljak napsal divadelní hru o Husovi

Pražské Divadlo Na Zábradlí uvede 26. listopadu světovou premiéru hry Ladislava Smoljaka Hus: Alia minora Kostnického koncilu s podtitulem „historická...

Výběr článků

Načítám