Hlavní obsah

Portrét nacistického hrdiny, zastřeleného ve Washingtonu

Právo, František Cinger

Postava kapitánporučíka Wernera Henkeho (1909–1944), velitele německé ponorky U-515 během 2. světové války, je zajímavá z mnoha pohledů. Se svou posádkou potopil 24 obchodních a 2 válečné lodě tehdejších nepřátel. Je to zároveň jediný velitel německých ponorek, který byl zastřelen ve vězení Fort Hunt na předměstí Washingtonu.

Článek

Autor knihy Vlk samotář Timothy P. Mulligan je archivář specializovaný na záznamy americké armády a válečného námořnictva a na ukořistěné německé dokumenty 2. světové války. S mimořádnou pečlivostí se pustil do portrétu nacistického hrdiny, který byl vším možným, ale ne symbolem německého nacionálněsocialistického státu.

Pravda, sám Hitler mu věnoval dubové ratolesti k Rytířskému kříži Železného kříže, jeho konflikty s gestapem, kdy se zastal svých známých, nebo střety s SS během pobytu na pevnině však dokreslují svéráznou osobnost rodáka z německého Thornu, nyní polské Toruně.

Na příkladu Henkeho smrti, mající blízko k sebevraždě z obavy vydání do Británie, které se však nemělo konat, ukazuje autor absurditu války.

Mulligan kreslí portrét mimořádné postavy ponorkového loďstva, zároveň se pokusil o širší obraz Dönitzova válečného námořnictva. Půvab má srovnání hodin věnovaných výuce důstojníků ponorkového loďstva nacistického Německa a tehdejších USA. Cenné jsou rovněž charakteristiky věku i profesí námořníků ponorek svědčící o tom, jak chvatně byly stavěny. S odstupem let je třeba říci, že jde o mimořádný počin pro poznání doby i námořní války.

Reklama

Související témata:

Související články

Telefonní seznamy Umberta Eca

Nakladatelství Argo přichází s Bludištěm seznamů, dalším ze souborů ilustrovaných esejů Umberta Eca. Kromě kompletní románové tvorby toho u nás z jeho díla...

Výběr článků

Načítám