Hlavní obsah

Toyen se prodala za 13 miliónů korun

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do pozdních večerních hodin se v neděli protáhla aukce uměleckých děl v pražském Hotelu Hilton, kde se mj. dražila díla slavných českých surrealistů. Diváci kolem osmé večer s napětím sledovali bitvu sběratelů o dva nejzajímavější obrazy.

Článek

Hlavu, která myslí od Jindřicha Štyrského a Smutný den od Toyen. Dražba obou začínala na částce převyšující devět miliónů korun. Výše jednotlivých příhozů byla 50 tisíc korun, čili suma přesahující dva průměrné měsíční platy.

Štyrský vyšplhal po několika minutách na částku 10 miliónů a 50 tisíc korun. O Toyen se strhl urputný souboj investorů končící na 12 miliónech Kč. Dražební přirážka byla u obou obrazů stanovena pořadateli na 10 procent, takže kupci k vyražené částce připlatí navíc u Štyrského milión a u Toyen milión dvě stě tisíc korun. Toyen tak stála celkově 13,2 miliónu Kč.

Majitel aukčního domu Galerie Art Vladimír Neubert pro Právo řekl: „Byla to neuvěřitelná dražba. I kresby Toyen jsme prodali za milión korun! Jakub Schikaneder a Emil Filla se vydražily po čtyřech miliónech korunách. A všechny nabízené obrazy Václava Špály překročily magickou hranici jednoho miliónu.“

Toyen i Štyrského koupil pravděpodobně český nebo moravský sběratel. Nejdražším dílem na českém trhu zůstává i po této nedělní aukci abstraktní obraz Františka Kupky Élévation (Výšky) vydražený před dvěma roky za 22 100 000 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám