Hlavní obsah

Texty skupiny Billy Talent se inspirují i knihami Paola Coelha

Právo, Šárka Hellerová

Skupina Billy Talent vystoupí v sobotu v Praze. Její baskytarista Jonathan Gallant řekl, že mnoho písní Billy Talent je inspirováno knihami. Jako příklad uvedl píseň Saint Veronica, jež je o dívce z Coelhovy knihy Veronika se rozhodla zemřít.

Článek

V České republice máte velmi dobré zázemí. Naposledy jste tu vystoupili loni 23. června. Zůstal vám ten koncert v paměti?

Rozhodně. Ten koncert byl v Praze, což je bezpochyby jedno z nejkrásnějších měst světa. Proto se opravdu těším, až se opět projdeme po Starém Městě.

Váš zpěvák Ben Kowalewicz a bubeník Aaron Solowoniuk mají kořeny v Polsku, rodina kytaristy Iana pochází z Indie. Máte v kapele někdo nějakou vazbu i na Českou republiku?

Na Česko přímo ne, ale většina lidí v Kanadě má předky buď v Evropě, nebo třeba v Asii. Moje krev je kanadská už docela dlouhou dobu. Ale předkové mojí matky pocházeli z Irska a ze Skotska a můj otec má kořeny ve Francii.

Jak jste spokojeni s ohlasy na vaše třetí album?

Snažím se nevěnovat kritice příliš velkou pozornost. Deska Billy Talent III. byla chválena i zatracována. Když čtete špatné kritiky, trochu to zamrzí, ale nemůžete se tomu moc věnovat. Album se líbilo našim fanoušků a to je pro nás důležité.

Kterou písničku z něho máte vy osobně nejraději?

Saint Veronica. Líbí se mi na ní všechno, co nabízí. Hudba, emoce i text.

Loni jste dražili svou kytaru pro nadaci War Child. Pokračujete nějak v charitativní činnosti?

Ano, kromě spolupráce s War Child se snažíme pomáhat například kanadské organizaci Kids Help Phone, která zřizuje telefonní linku, na niž mohou volat děti, které si nemají o svých problémech s kým povídat. Snaží se jejich problémy řešit. Díky bubeníkovi Aaronovi jsme se také zapojili do pomoci organizaci, která potřebným dětem platí školné. Hrajeme na jejich podporu koncerty a podobně. Pomáhat by měl každý, kdo má možnost. My máme to štěstí, že nás lidé dobrovolně poslouchají, a tak je můžeme k pomoci i lehce nabádat.

Kolikrát jste viděli film nebo četli knihu Hard Core Logo, ze které je váš název?

Film jsem viděl několikrát a určitě si ho občas ještě pustím. Knihu jsem četl jenom jednou. Myslím, že to je nejlepší film všech dob. Líbí se nám ten příběh a ještě víc se nám líbí jméno kytaristy, podle kterého se jmenujeme. Rozhodně se k té knize můžeme klidně hlásit.

Inspiruje vás v tvorbě literatura a film i nadále?

Rozhodně, mnoho našich písní je opět inspirováno knihami. Několik písní z Billy Talent III. je inspirováno definicí osudu z knihy Alchymista od Paola Coelha. Stejně jako píseň Saint Veronica, o které jsme už mluvili, je o dívce z Coelhovy knihy Veronika se rozhodla zemřít.

Reklama

Související témata:

Související články

Berlínský polibek anglické kapely Muse

Pokud se dnes, v době klesajícího zájmu o hudbu na klasických nosičích, ještě někdo zabývá otázkou, jaká že to kapela je na světě naživo nejlepší, vězte, že to...

Skupina U2 zahrála u Braniborské brány

Irská rocková kapela U2 včera vystoupila zdarma pro zhruba deset tisíc lidí před Braniborskou bránou, symbolem kdysi rozděleného Berlína. Na více než...

Výběr článků

Načítám