Hlavní obsah

Fotograf Jan Reich podlehl rakovině

Praha

Ve věku 67 let zemřel v sobotu v Praze český umělecký fotograf Jan Reich. Sdělila to Daniela Mrázková, prezidentka Czech Press Foto.

Foto: Marta Myšková , ČTK

Jan Reich

Článek

Česká fotografie tak v jediný den přišla o dvě osobnosti oboru. V sobotu ve věku 90 let zemřel též válečný fotograf Ladislav Sitenský.

Reich proslul jako krajinář. Za publikaci Bohemia, pro kterou shromažďoval snímky z různých koutů Česka deset let, získal před čtyřmi lety cenu Magnesia Litera. [celá zpráva]

Reich se narodil 21. května 1942 v Praze. Po maturitě pracoval jako stavební dělník, rekvizitář, osvětlovač, dělník v cirkuse Evropa a Cirkuse Kludských, ale především jako fotograf. V letech 1965 až 1970 studoval FAMU v Praze, obor výtvarné fotografie. V roce 1968 emigroval do Francie, kde pobyl devět měsíců, nakonec se vrátil zpět do tehdejšího Československa. Byl nucen si vydělávat produkcí barevných pohlednic Prahy. Po několika letech si koupil dům na venkově a začal se věnovat krajinám, interiérům a venkovským lidem. Od roku 1970 byl profesionálním fotografem.

Poprvé Reich samostatně vystavoval v roce 1971 v pražském Činoherním klubu. Po roce 1989 své fotografie představil i v různých Českých centrech v zahraničí, vystavoval v Paříži, Tokiu, Berlíně či Nizozemsku. Zúčastnil se více než stovky společných výstav.

Je zastoupen ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Moravské galerii v Brně, Centra George Pompidou v Paříži, The University of Texas v Austinu nebo The museum of Fine Arts v Houstonu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám