Hlavní obsah

Reggae proti zimě: The Congos a Yellowman

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nepříjemných zimních měsících přijedou Pražany potěšit dvě slavná jména z Jamajky: The Congos (15. listopadu v Lucerna Music Baru) a Yellowman (6. prosince v Lucerna Music Baru). Nenechte se odradit tím, že jste o The Congos nečetli v českých médiích, která úspěšně ignorují většinu významné americké, africké a karibské hudby. Jedná se o klasiky dřevního roots reggae, fanoušci žánru je řadí do první ligy.

Článek

The Congos vydali první desku Heart of the Congos v roce 1977, dodnes je nejslavnější a řadí se takříkajíc ke klenotům žánru. Kultovní deska s úvodní skladbou Fisherman sice nelámala rekordy v komerčních hitparádách, ale dnes po 30 letech je významnější a vlastně i slavnější než některé tehdejší popové hity.

Odborníci řadí album do stejné kategorie jako kultovky od Boba Marleyho & The Wailers nebo Burning Spear. The Congos ho natočili s legendárním Lee Perrym ve studiu Black Ark na Jamajce a dnes prošedivělé veterány z The Congos poslouchají fanoušci o dvě až tři generace mladší, než jsou oni.

The Congos pak vydali desítky dalších alb, v poslední době např. Fisherman Style (2006), Cock Mouth Kill Cock (2006) a Swinging Bridge (2006).

Yellowman (vl. jménem Winston Foster) se narodil v roce 1959 jako albín, což je mezi černochy nejen na Jamajce doživotním stigmatem. Přesto se snažil vyniknout v hudební branži, roku 1981 se přesunul k soundu Gemini a stal se hvězdou.

"Růst Yellowmanovy popularity se shodou náhod kryje s úmrtím Boba Marleyho a mnozí kritici se je snažili srovnávat. Jednalo se o pošetilou snahu, neboť Yellowman reprezentoval naprosto odlišný přístup a na rozdíl od Marleyho se vždy snažil především pobavit. Přesto se nevyhnul odsudkům za své texty, kterým mnozí vyčítali otevřený sexuální obsah či nedostatek hlubších myšlenek. Na druhou stranu, i Yellowman byl schopen strhujících svědectví o těžkostech života, jak dokonale doložil v Operation Radication či v Soldier Take Over," říká za pořadatele Lukáš Kolíbal.

"Na pódiu je Yellowman stále Král Dancehallu a udivuje fanoušky divokou energií. Pokud jste ještě nepodlehli jeho kouzlu, doporučuji zkusit kompilaci Yellowman - Most Wanted, která musí přimět k tanci a úsměvu i toho největšího zasmušilce," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám