Hlavní obsah

ČT chystá na 17. listopad "přímý přenos z minulosti"

Právo, jp

Česká televize chystá na úterý 17. listopadu, den dvacátého výročí událostí 17. listopadu 1989, „přímý přenos z minulosti" nazvaný Albertov šestnáct nula nula (16:00). Půjde o komponovaný pořad, který poběží živým přenos na ČT 1 od 16 hodin a skončí kolem půlnoci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Havel (v popředí) a ředitel ČT Jiří Janeček

Článek

Začne rekonstrukcí historického průvodu studentů z pražského Albertova na Národní třídu, kde ho tehdy zastavili příslušníci Veřejné bezpečnosti. Výprask demonstrantů se ale opakovat nebude. Průvod budou komentovat ve studiu Michal Prokop a na místě reportérka ČT Zuzana Tvarůžková.

Součástí programu oslav sametové revoluce se stanou kromě dokumentů, filmů, vzpomínek účastníků a rozhovorů i živé vstupy z koncertu Dvacet let bez opony, jenž se uskuteční u Jungmanova pomníku (tzv. Zlatý kříž). Navštíví ho i exprezident Václav Havel.

Konference v garáži

Havel přijal pozvání i na čtvrteční tiskovou konferenci ČT, která se netradičně konala v garážích veřejnoprávní televize na pražských Kavčích horách. Garážím vévodil ošuntělý přenosový vůz (který ale ještě nedávno sloužil na StarDance, jehož logo prosvítalo na boku auta). Vůz s historickou cedulí s nápisem Kdy uslyšíme pravdu ve vysílání ČST? měl navozovat tehdejší atmosféru, kdy se na místě scházeli pracovníci televize a chtěli po svých nadřízených, aby zpravodajství ČT vysílalo pravdivě.

Havel upozornil na koncert Už je to tady, který pořádá Nadace Vize a další v sobotu 14. listopadu v mezinárodním duchovním centru Pražská křižovatka. Pozvání na něj přijala mj. americká sopranistka Renée Flemingová. Doprovodí ji Pražská komorní filharmonie pod taktovkou zakladatele Jiřího Bělohlávka. Na koncertě v přímém přenosu ČT vystoupí také Suzanne Vegová, Joan Baezová nebo Lou Reed a zdravici zašle mimo jiné americký prezident Barack Obama nebo tibetský duchovní vůdce Dalajlama.

„ČT přichystala na výročí sametové revoluce sto premiérových pořadů a 24 repríz,“ informovala ředitelka programu ČT Kateřina Fričová. Právu pak upřesnila, že z Albetova byly tehdejší Československou televizí (ČST) odvysílány asi 2,5 minuty vysílání. Záznam z Národní  třídy 17. listopadu 1989 ČST netočila, historické záběry, které se nyní budou často na obrazovce objevovat, pocházejí buď z archivů policejních složek nebo jde o šoty zahraničních TV společností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám