Hlavní obsah

Škvoreckého cena Zmeškalovi

Právo, Novinky, ČTK, František Cinger

Cenu Josefa Škvoreckého, o niž se spisovatelé ucházeli již potřetí, převzal v úterý Tomáš Zmeškal za loňskou románovou prvotinu Milostný dopis klínovým písmem.

Článek

Podle předsedy poroty Vladimíra Karfíka dali přednost autorovi, kterého česká literatura dosud neznala. Součástí ceny je prémie 250 000 Kč. Prémii 10 000 získali další čtyři finalisté. Radka Denemarková s knihou Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla, za niž autorka získala cenu Magnesia Litera v oboru publicistika, Martin Ryšavý (Cesty na Sibiř, Revolver Revue), Petra Soukupová se svojí letošní prózou Zmizet (Host) a Jáchym Topol s novelou Chladnou zemí (Torst).

Ve studentské části soutěže zvítězil Petr Novák s prózou Křeslo z Gymnázia Voděradská v Praze a Alžběta Michalová v kategorii poezie z Gymnázia Matyáše Lercha v Brně. Partnerem studentské části je Soukromé gymnázium Josefa Škvoreckého.

Událost české literární scény

Zmeškalova prvotina se záhy stala událostí české literární scény, autor za ni získal nominaci na cenu Magnesia Litera. "Knížka je perfektně napsaná," říká literární kritik Vladimír Karfík a předseda poroty Ceny Josefa Škvoreckého. "Tomáš Zmeškal reflektuje problematiku české společnosti na originálních lidských příbězích, navíc osobitou optikou a vyspělým jazykem a stylem."

Vítěze ceny zvolila v tajném hlasování sedmnáctičlenná porota složená z literárních osobností včetně zástupců pořádajících organizací, knihkupců a vítězů minulých ročníků. Těmi se stali v roce 2007 Jan Novák a loni Petra Hůlová. V porotě dál byli bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek, spisovatel Michal Viewegh či dramatik Milan Uhde.

Milostný dopis klínovým písmem podle poroty nenápadně a zároveň neobyčejně sugestivně ukazuje, jak odporná může být doba, která dovoluje vyřizovat si osobní účty prostřednictvím státní perzekuce, jak hluboce dokázal stát vstupovat až do soukromých ložnic a rozvracet vše, čeho se dotkl, kolik síly si žádal i malý odpor proti němu. Román popisuje i míjení, vinu a trest, nesnadnost odpouštění a nenápadnou lidskost podloženou soucitem a neokázalou pomocí.

Tomáš Zmeškal se narodil v roce 1966 v Praze a vystudoval anglický jazyk a literaturu. Pracoval jako tlumočník, lektor, překladatel a odborný asistent na Univerzitě Karlově. V současnosti pracuje jako středoškolský učitel. Nedávno mu v Torstu vyšel další román Životopis černobílého jehněte.

Reklama

Související témata:

Související články

Slova a mlčení z dílny Teolindy Gersaové

Nakladatelství Torst vydalo v edici Lusobrazilská knihovna román Mlčení od portugalské spisovatelky Teolindy Gersaové. O první český překlad autorčiny prvotiny...

Výběr článků

Načítám