Hlavní obsah

Do Prahy zavítá zakázaná íránská zpěvačka

Novinky, Stanislav Dvořák

Do Prahy přijede íránská zpěvačka Mahsa Vahdat, která byla podobně jako další umělci postavena mimo zákon radikálním íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem. Povede tu 14. a 15. listopadu hudební dílnu, která nabídne úvod do staré perské hudby.

Článek

Bizarní zákazy zasahují íránskou kulturu a veřejný život velmi tvrdě a netýkají se jen žen. V roce 2005 např. prezident Ahmadínežád zakázal veškerou západní hudbu v televizi a rozhlase. Někteří Íránci ale vlastní satelity a západní kultuře ve skrytu holdují.

Stejně tak v Íránu už léta kvete černý trh se "zkaženými" západními filmy a hudbou. Tragikomickou situaci, připomínající komunistické Československo, popsalo několik reportérů, např. v listu USA Today.

Íránské "jódlování"

Zpěvačka Mahsa Vahdat studovala tradiční perský zpěv u iránských mistrů, ale ani to radikálního prezidenta Ahmadínežáda neobměkčí. Vystupování na veřejnosti íránským ženám není dovoleno. Přesto některé vystupují a mezi ně patří i sestry Mahsa a Marjan Vahdat, které organizují ilegální koncerty v Iránu, ale především vystupují v zahraničí.

Vycházejí hlavně z tradiční hudby své země. "Zhudebňují převážně mystické a milostné básně od význačných perských básníků minulých století jako byli například Hafez, Rumi, Saadi, ale pracují také se současnou iránskou poezií, která reflektuje společenskou situaci v zemi," uvedla Hana Kubáčková z projektu Hlasohled.

Ve svých písních klade důraz na improvizaci. Hlasové party jsou často zdobeny tahrirem (jakési íránské "jódlování").  

Mahsa se také aktivně zasazuje v boji za dodržování lidských práv a spolu se sestrou je také jednou z ambasadorek mezinárodní organizace Freemuse, která prosazuje svobodu projevu pro hudebníky a skladatele na celém světě.

Podrobnosti najdete na www.hlasohled.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám