Hlavní obsah

Nový dokument představil přípravy koncertů Michaela Jacksona

Právo, Jaroslav Špulák

Michael Jackson letos v červnu zemřel. Náhle, nečekaně, na konci příprav na padesát koncertů v londýnské O2 Areně. Bylo osmnáct dnů před tím prvním a pilovaly se detaily. Kdyby ho nezradilo srdce, mohl se svět dočkat nejvýpravnější show, jakou kdy pop music nabídla. Takové je resumé filmu This Is It (To je ono), který ve čtvrtek vstoupil do kin a jenž je vzpomínkou na Krále popu.

Foto: Tobias Schwarz , Reuters

Bezmála dvouhodinový hudební dokument režiséra Kennyho Ortegy (s Jacksonem pracoval na podobě londýnských koncertů) nevysvětluje okolnosti jeho smrti, nepitvá jeho zdravotní či osobní problémy, ani neteskní.

Článek

Bezmála dvouhodinový hudební dokument režiséra Kennyho Ortegy (s Jacksonem pracoval na podobě londýnských koncertů) nevysvětluje okolnosti jeho smrti, nepitvá jeho zdravotní či osobní problémy, ani neteskní. Je jen a pouze pohledem na přípravy na plánovaná vystoupení. Zdá se to možná málo, je to ale dost.

Skvěle se v něm zpívá, byť se Jackson za některé party spolupracovníkům omlouvá, bravurně se v něm hraje a výtečně tančí. Uvádí do atmosféry zamýšlených koncertů, vyzrazuje podobu písniček a obnažuje i okamžiky, kdy se kýč chlubí, kterak ovládl pop music.

Chystaná show byla monstrózní

Chystaná show byla nesporně monstrózní, rozmáchlá ve výpravě, pokroková ve využití projekčních i pyrotechnických technologií a patřičně megalomanská. Například v tom, že se na pódiu měla v jednom momentě vynořit obrovská radlice.

Hybatelkami dokumentu jsou nejslavnější Jacksonovy písně. Ještě jednou je v něm zazpívá, znovu s entuziasmem a pílí, na které byl v minulosti zvyklý, ovšem které tentokrát tu a tam rošťácky pošťouchne únava a zpěvák ledva popadá dech.

Žádné důkazy o mizerné fyzické kondici

This Is It je o prvních a současně posledních dnech Jacksonovy nové slávy. Ani na okamžik se v něm neobjeví trvalý důkaz jeho mizerné fyzické a psychické kondice (přijmeme-li místy bezduché plácání jako součást osobnosti). Bohužel se také ani jednou neproducíruje na pódiu v krátkých kalhotách, aby si divák mohl ověřit, jestli bulvární snímky ze zkoušek, na kterých měl holeně plné krvavých strupů, odpovídaly skutečnosti.

Dopad snímku je přesto bezmála šokující. Materiály sesbírané ze zkoušek v Los Angeles a pečlivě poskládané tak, aby na plátně chystaný koncert de facto probíhal, vedou totiž hned k dvojímu smutku.

Dokument, který má smysl

Prvně za talentovaným mužem, který seškrábal všechny své síly, rozhodl se opět potěšit lidi a začít zachraňovat svět (ve filmu hovoří o tom, že na to má čtyři roky, což zřejmě souvisí s mayským proroctvím o konci světa v roce 2012). Především je tu ale smutek z toho, že se londýnská vystoupení nekonala. Byla by nesporně parádní podívanou.

Více či méně skandální celovečerní film o zpěvákově smrti jistě v dohledné době někdo natočí. Ortegův This Is It je příspěvkem k Jacksonovu uměleckému dílu. Má tudíž smysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Dva týdny loučení s králem popu

Na pouhé dva týdny vstoupí ve středu do kin na celém světě film This Is It, sestříhaný ze záznamů posledních zkoušek a záběrů ze zákulisí příprav posledního...

Výběr článků

Načítám