Hlavní obsah

Výstava Moje Evropa v DOX

Právo, Kateřina Farná

Česká designérka, výtvarnice, architektka a vynikající šperkařka Eva Eisler dala dohromady čtyřicítku současných českých umělců, kteří na pražské výstavě v DOX vyjadřují osobní pohled na Evropu a evropské společenství. Expozice Moje Evropa potrvá do 18. listopadu.

Článek

„K výběru autorů jsem přistoupila s myšlenkou vytvořit společenství silných osobností, které se chopí jednotného tématu a vytvoří dílo v mnoha případech tvarově i obsahově vybočující z jejich běžné praxe,“ uvádí Eisler v roli kurátorky.

Umělci přitom zachovali vlastní výrazový jazyk, z čehož vnikla zdánlivě nesourodá skupina děl (od studentských prací přes zavedená jména až po hvězdy oboru), která spolu výjimečně srozumitelně komunikují.

Petr Nikl vytvořil brýle snění, architekti Josef Pleskot a Jan Kaplický jemné šperky, Milan Cais skleněné embryo s trnovou korunou s hvězdami EU (s komentářem „Možná se ten pravý ještě nenarodil...“), Jiří Pelcl vázu mnoha tváří a Liběna Rochová masivní náhrdelník.

Nechybějí Veronika Bromová, Václav Cígler, Maxim Velčovský nebo Olgoj Chorchoj. Sama Eisler vystavuje šperky.

Reklama

Související témata:

Související články

Josef Čapek: kubismus se slovanskou poetikou

Velký světoběžník Adolf Hoffmeister kdysi napsal, že Josefu Čapkovi vždy záviděl, že byl při tom, když se v umění rodilo něco nového. Přijel do Paříže, když...

Výstava Je suis dada se skrytými významy

Svět mezi snem a realitou plný poezie, emocí a relativismu se rozprostírá v expozici v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze. Nese název Je suis dada a do 29....

Výběr článků

Načítám