Hlavní obsah

Pan Sonic hvězdami festivalu Stimul

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Finské elektronické duo Pan Sonic vystoupí v pátek večer v divadle Archa v rámci festivalu Stimul. Kromě kultovní dvojice se dále představí finský Vladislav Delay Quartet a čeští Head In Body. Sobotní večer je věnován improvizaci.

Článek

Pan Sonic (dříve Panasonic, což vadilo japonskému výrobci elektroniky) patří k průkopníkům experimentů s lupanci a praskáním. Mika Vainio a Ilpo Väisänen jsou proto často označování za představitele minimal techna. Používají skutečně minimální prostředky, pracují především s kontaktními snímači, šumovými generátory a delayi.

Za klasické jsou považovány jejich rané nahrávky jako Vakio. Později k opakujícímu se lupání a praskání začali přidávat hutné basové hučení.

Vladislav Delay je jeden z pseudonymů finského elektronika Sasu Ripattiho, vydávajícího pod přezdívkami Luomo či Uusitalo. V kvartetu, jež dále tvoří baskytarista Derek Shirley, saxofonista a klarinetista Lucio Capece, usedl za bicí. Čtvrtým členem je Mika Vainio z Pan Sonic.

Třetím souborem, který vystoupí v pátek, je tuzenmská formace Head in Body.

Sobota je věnována improvizaci. Vystoupí norský trumpetista ze skupiny Supersilent Arve Hendriksen. Za samplery ho doplní Jan Bang. K ambientu má blízko i britský saxofonista John Butcher, spolupracující s Derek Baileyem i členy AMM Eddiem Prévostem a Johnem Tilburrym. Večer zajímavě doplní Němec Marcus Schmickler se svým sólovým projektem komponovaného noise pro osmikanálový prostorový zvuk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám