Hlavní obsah

Krabička Blue Effectu představuje českou rockovou legendu včetně rarit

Novinky, Stanislav Dvořák

Papírová krabička s modrým nápisem Blue Effect skrývá nálož devíti CD stejnojmenné skupiny z let 1970 až 1981. Tituly jako Meditace, Svitanie a Nová syntéza jistě nejsou neznámé nikomu, kdo má alespoň trochu zájem o hudební historii.

Článek

Kromě řadových alb je v boxu Blue Effectu ještě devátý disk, který přináší singly a rarity z archívu kytaristy Radima Hladíka.

Edice je doplněna informačně nabitým bookletem, v němž kronikář kapely Ivo Marek a fotograf Alan Pajer slovem i obrazem shrnují dějiny The Blue Effectu, Blue Effectu, Modrého Efektu i M. Efektu.

Blue Effect zasáhl do vývoje českého "bigbítu" zásadním způsobem. Nasával inspiraci v zahraničním bluesrocku a jazzrocku i ve slovanské lidovce a všechno to osobitě přetvářel v inteligentní a nadčasovou rockovou hudbu, vzdálenou monotónnímu opakování primitivních kytarových riffů.

Hladíkova sóla se stala pověstnými, ale nebyl to jen on, kdo tvořil zvuk Blue Effectu (nebo Modrého efektu). Kapelou prošel Vladimír Mišík, Lešek Semelka, dokonce i David Koller, který se tam ovšem dlouho neohřál, a spousta dalších instrumentalistů a zpěváků.

Devítidisková edice od Supraphonu je důstojným oceněním jejich práce.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám