Hlavní obsah

Opilci v Brně poškodili exponáty z designerské soutěže

Dva opilí mladíci poškodili v noci na čtvrtek dvě průhledné velké koule z plastu instalované na náměstí Svobody v Brně. V původně celkem pěti koulích jsou umístěny vítězné exponáty z prestižní designérské soutěže Index: Award, která se zaměřuje na design, kvalitu života a trvale udržitelný rozvoj.

Foto: Jan Trojan, Právo

Poškozený exponát

Článek

Podle policejní mluvčí Andrey Procházkové měli pachatelé ve věku 22 a 24 let, v krvi jim naměřili 1,5 promile alkoholu. Na koule vylezli údajně kvůli fotografování, na místě byli zadrženi policií. Oběma hrozí stíhání, škoda není zatím vyčíslena. Jedna z organizátorek z pořádajícího Domu umění města Brna Novinkám sdělila, že zmizel i vystavený úsporný laptop pro školáky.

„Koule byly vystavovány v Budapešti i v dalších evropských velkoměstech, ale až v Brně je někdo poškodil,“ říká organizátorka. Mezi vítěznými návrhy v koulích najdete sportovní elektromobil, solární láhev, která pomocí sluneční energie upravuje závadnou pitnou vodu.

Kuriózním exponátem je prototyp levné a přitom kvalitní protézy nohy pro oběti nášlapných min. Následky teroristických útoků v Londýně inspirovaly studenty designu k návrhu takzvané přísavky na jazyk. Výrobek umožňuje nekvalifikovaným lidem pomoci obětem nehod či úrazů, jimž v bezvědomí zapadne jazyk. Přísavku stačí stisknout, přiložit na jazyk a uvolnit. Nezvyklý předmět pak dokáže částečně uvolnit dýchací cesty.

Cena Index: Award se uděluje jednou za dva roky v Kodani. Vítězové v pěti kategoriích získají prémii 100 000 eur (přes 2,5 miliónu korun). Brněnská výstava, která potrvá do 8. listopadu, představuje návrhy, které uspěly v roce 2007. Letošní vyhlášení se v Kodani konalo v srpnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám