Hlavní obsah

Rammstein vsadili na Fritzla a lubrikační gel

Novinky, Stanislav Dvořák

Na novém Liebe ist für alle da i u nás velmi populární německá skupina Rammstein pokračuje v duchu toho, co dělá už řadu let. Jednoduché písně s metalově nařvaným zvukem doprovází charakteristický projev jejich frontmana, jenž si libuje v šokujících tématech a zvrácenostech všeho druhu.

Článek

Novinka nenabízí mnoho hudební vynalézavosti ani ve zpěvu, ani v aranžích a riffy jsou spíše průměrné. Ty samozřejmě působí zcela jinak ve spojení s promyšlenou vizuální prezentací, která je možná pro některé fanoušky důležitější než hudba.

Videoklip k singlu Pussy, který obsahuje pornografii, bude pravděpodobně v řadě zemí zakázán a to ještě zvýší jeho popularitu. Promyšlenou reklamu rammsteinům rozhodně upřít nelze a to ještě chtějí prodávat limitovanou deluxe edici, která bude vedle CD obsahovat pouta, lubrikační gel a šest erotických hraček.

Žádná operetka

A jaké jsou konkrétní písničky? Např. Ich Tu Dir Weh je ukázkové rammsteinovské klišé. Spojení brutálního rachotu kytar a strašidelným hlasem odříkávaného textu o sadomasochistických praktikách.

Ani píseň Wiener Blut (Vídeňská krev) není rozšafnou poctou operetám od Strausse, což by  jistě nejednoho bodrého Rakušana i Čecha napadlo. Tento ironický název se ve skutečnosti vztahuje k Josefu Fritzlovi, který po čtvrtstoletí věznil svou dceru ve sklepení svého domu, kde ji zneužíval a  zplodil s ní děti. 

Zvláštní humor

Zvrhlé texty ale už nikoho dnes nešokují protože přesně tohle se od Rammstein čeká, zpívat o Fritzlovi je vlastně trochu prvoplánové a nese se v duchu tvorby kapely. Ta měla už na albu Reise Reise skladbu Mein Teil o německém kanibalovi Arminu Meiwesovi, jenž uřízl penis muži, kterého kontaktoval na internetu. [celá zpráva]

Na druhou stranu některé metafory jsou ve své úchylnosti svým zvláštním německým způsobem velmi vtipné (např. singl Pussy). Kterého českého zpěváka by třeba napadlo zpívat o sexu jako o „Blitzkrieg mit dem Fleischgewehr“ (blesková válka se zbraní z masa) nebo vykřikovat „Steck Bratwurst in dein Sauerkraut“ (Strčím Bratwurst do tvého zelí). No není ten Rammstein roztomilý?

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Výběr článků

Načítám