Hlavní obsah

Oscarový Foxx byl Rayem Charlesem, teď má hrát Mika Tysona

Novinky, Stanislav Dvořák

Herec a zpěvák Jamie Foxx, který se nejvíc proslavil jako Ray Charles v životopisném snímku Ray, má nakročeno k další velké roli. Má hrát boxera Mika Tysona, jehož skandály a soudy sledoval téměř celý svět.

Článek

Foxx uvedl, že s Tysonem jsou teď dobří přátelé. Jednou v mládí, když se živil jako stand-up komik v Los Angeles, o něm vyprávěl vtip a teprve pak zjistil, že boxer sedí v publiku. Tehdy si prý řekl "o-ou" a začal trochu brzdit. Jejich vztah to ale nepoškodilo.

Mike Tyson se už nechal slyšet, že chce, aby ho ve filmu hrál právě Foxx.

Je Foxx dost drsný?

Filmové rýpaly ale trápí otázka, jestli je Foxx tím pravým pro roli boxera. Nejde o talent, kterého má herec a zpěvák dostatek, ani o fyzickou kondici, protože Foxx vždy sportoval. Na střední škole dokonce vynikal v basketbalu a americkém fotbalu, což ho vedlo k úvaze o kariéře v teamu Dallas Cowboys.

Jamie Foxx ale vůbec nepůsobí tak tvrdě a násilnicky jako Tyson. Navíc diváci, kteří ho viděli v Rayovi procítěně zpívat soulové balady, mohou mít problém uvěřit, že stejný člověk je schopen mlátit lidi do bezvědomí.

Foxx (vl. jménem Eric Morlon Bishop) pochází z Terrelu v Texasu. Po střední škole, kde se hodně věnoval sportu, odešel koncem 80. let do Los Angeles, aby se stal hercem a zpěvákem. Po mnoha klubových vystoupeních (tzv. stand up comedy) se dostal do pořadu In Living Color.

V devadesátých letech zkoušel štěstí s malými rolemi v různých filmech, ale dlouho se mu nedařilo stát se hvězdou. Zájem vzbudil až film Olivera Stona Vítězové a poražení, kde si zahrál namyšleného fotbalistu. Podobné sportovní téma přinesl i snímek Ali, který byl dobře hodnocen kritikou.

Uznávaný i vysmívaný

Foxx si však nedokáže udržet kvalitu a bere i role v nesmyslných komediích a akčních filmech, což mu na důvěryhodnosti nepřidává. Právě proto hodně kritiků překvapil, když skvěle zahrál legendárního muzikanta Raye Charlese v životopisném snímku, za což dostal Oscara.

Kromě toho si paralelně pěstuje i hudební kariéru, která je stejně rozporuplná jako ta filmová. Zatímco některé jeho coververze vynikají, jeho vlastní písně, hlavně v žánru R, spadají do nejspodnějších pater bezduchosti. Foxx také zpívá country. V Evropě se o tom prakticky neví, ale v Americe slaví velké úspěchy.

Reklama

Výběr článků

Načítám