Hlavní obsah

Třetí Larsson v březnu

Právo, tr

Nakladatelství Host připravuje na březen roku 2010 český překlad posledního dílu trilogie Milénium od švédského spisovatele Stiega Larssona. Název třetí knihy bude znít Ztracené vzdušné zámky a na jejím překladu pracuje opět Azita Haidarová.

Foto: ČTK

Stieg Larsson se coby spisovatel proslavil trilogií románů Milénium, publikovanou po jeho smrti.

Článek

Román dosud vyšel v angličtině (The girl who kicked the hornets’ nest), francouzštině (La reine dans le palais des courants d’air), slovenštině (Vzdušný zámok, ktorý vybuchol) a dalších deseti jazycích. Přímo navazuje na předchozí část Dívka, která si hrála s ohněm.

Hlavní hrdinku Lisbeth Salanderovou, jíž jsme opustili s kulkou v hlavě po vyrovnání účtů s otcem, se lékařům pochopitelně podaří zachránit. Jejím uzdravením ale začíná další souboj, v němž dominuje státní bezpečnostní služba. Do konfliktu se znovu zaplete novinář Mikael Blomkvist, který hodlá napsat knihu o Lisbetině životě. Vystaví se tak velkému nebezpečí, neboť kořeny zločinů sahají hlouběji, než tuší.

Autor trilogie, švédský novinář a spisovatel Stieg Larsson (1954-2004), pracoval jako grafický editor ve zpravodajské agentuře a šéfredaktor časopisu Expo. Patřil k předním světovým odborníkům na antidemokratická, extremistická a neonacistická hnutí. Omezování lidské svobody a integrity ostře kritizuje i ve svém beletristickém díle. Zemřel krátce po tom, co odevzdal vydavateli rukopisy tří dílů Milénia. Série detektivek měla mít deset svazků. Vyjma tří vydaných však existuje pouze rukopis knihy, plánované jako pátý díl. Ten ale spisovatelovi pozůstalí odmítají publikovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám