Hlavní obsah

Festival 4+4 dny v pohybu rozehraje „Federál“

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival 4+4 dny v pohybu, který se uskuteční od 9. do 16. října v Praze, hodlá letos mj. představit veřejnosti nový pohled na budovu bývalého Federálního shromáždění.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Budova Federálního shromáždění

Článek

„Federálu“ na míru je ušitý site specific projekt Místa činu, v jehož rámci se v budově i jejím okolí uskuteční performance, koncerty, přednášky o architektuře i kulturní fórum Parlamentu budoucnosti, kde se čtrnáct osobností různých oborů vysloví k vizi budoucí kultury.

Podle ředitele festivalu Pavla Štorka představí letošní ročník deset originálních vzorků současného umění z celého světa. „Sjednocuje je téma intimity, instinktu, autentických emocí, bergmanovské Být skutečně spolu,“ řekl. „Diváci letos neuvidí žádné perverze a zvrácenosti.“

Popová opera i tanec

Program zahájí belgická společnost Needcompany, která uvede kontroverzní obraz současné lásky v popové opeře Baladu o Ricky a Ronnym. Představí se izraelská choreografka Yasmmen Godder s pěti tanečníky, originální polské divadelní těleso Teatr Cinema s Krátkou historií pochodových kroků. Africkou kulturu budou zastupovat tanečnice Ketty Noël a Lelisiwe Xaba, představení přivezou i španělští, australští i novozélandští umělci.

Z české strany se na programu bude podílet divadelní formace Stage code a Tereza Lenerová spolu s Einat Ganz představí společný projekt Proměna. Ve Federálním shromáždění se objeví i Vladimír 518, Ondřej Anděra a David Vrbík, unikátní performanci na schodišti uvede výtvarník Ján Mančuška.

Atraktivní pro zájemce o budovu a její historii bude jistě série komentovaných prohlídek, které povedou Rostislav Švácha s Karlem Ksandrem, Jiří T. Kotalík, Zdeněk Lukeš, David Vávra či spisovatel a geolog Václav Cílek.

Ve foyeru budovy bude sídlit tradiční festivalový bar připravovaný Krištofem Kinterou, tentokrát nazvaný Federál. Představení se budou odehrávat v divadlech Archa, La Fabrika, Alfred ve dvoře a Studio Alt@Hala 30 v Holešovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám