Hlavní obsah

Ceny Sazky a Divadelních novin budou předány 8. října

Herci Jaromír Dulava a Miroslav Táborský, režiséři Daniel Špinar a Hana Burešová i autoři Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák figurují mezi nominovanými na ceny Sazky a Divadelních novin. V pražském Divadle pod Palmovkou budou za výkony v uplynulé sezoně předány 8. října.

Foto: Jiří P. Kříž , Právo

Jaromír Dulava jako Předseda, vpravo Ondřej Vetchý

Článek

Záznam večera devátého ročníku, na kterém budou vyhlášeni vítězové pěti kategorií, odvysílá Česká televize 17. října na programu ČT2 před půlnocí, oznámila redakce Divadelních novin.

V kategorii Herecký výkon sezony bez ohledu na žánr byli nominováni Jaromír Dulava jako Předseda v inscenaci Ptákovina (Činoherní klub Praha), Kateřina Burianová v roli Violet Westonové v inscenaci Srpen v zemi indiánů (Národní divadlo Praha), Miroslav Táborský jako Don Gutierre v inscenaci Lékař své cti (Divadlo v Dlouhé Praha) a Radovan Král v titulní roli inscenace Charlie ve světlech moderní doby (Městské divadlo Zlín).

V činohře se do nominací dostali Daniel Špinar za režii inscenace Vojcek (Divadlo na Vinohradech Praha), Jan Mikulášek za režii inscenace Hamlet (Divadlo Husa na provázku Brno), Ladislav Smoljak a Jan Svěrák za autorství inscenace České nebe (Žižkovské divadlo Járy Cimrmana Praha) a Hana Burešová za režii inscenace Lékař své cti (Divadlo v Dlouhé Praha).

Za hudební divadlo mají naději na cenu Vladimír Franz za hudbu opery Údolí suchých kostí (brněnská Reduta), Joši Oida za režii opery Smrt v Benátkách (Státní opera Praha), Jiří Nekvasil za režii Julietty (Národní divadlo Brno) a Jan Schmid za režii Fausta a Markétky (Studio Ypsilon).

Nominace i pro alternativní divadlo

V oblasti tance a baletu se do nominací dostali Jan Kodet za choreografii inscenace Camoufl.AGE (Národní divadlo Praha), Ohad Naharin za choreografii Bolero realizovanou souborem 420people, Petra Hauerová a Vladimir 518 za choreografii a vizuální koncepci inscenace Teorie souboru TOW a Jacek Przybyłowicz za choreografii Barocco (Národní divadlo Brno).

Nominované má i alternativní divadlo. Jsou jimi Viktorie Čermáková za režii inscenace Políbila Dubčeka a Rosťa Novák za koncepci a režii představení La Putyka (obě La Fabrika Praha), Jiří Havelka za režii inscenace Kam vítr tam pláž (studio Studia Ypsilon Praha) a Jiří Jelínek za režii inscenace Richard III. (Divadlo DNO Hradec Králové).

Ceny Sazky a Divadelních novin se udílejí od roku 2001 pod záštitou ministra kultury. Laureáti získají šek na 150 000 korun, plastiku a šperk. Vítěz v kategorii Herecký výkon sezony bez ohledu na žánr dostává o 50 000 korun více. Autorem sošek i šperku je akademický sochař Stefan Milkov.

Reklama

Výběr článků

Načítám