Hlavní obsah

Bruce Springsteen oslavil šedesátku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký rocker a písničkář Bruce Springsteen, který právě oslavil šedesátin, se na pódiu nejčastěji objevuje jen v džínsách, vytahaném tričku nebo košili a v kovbojských botách. Vzhledem připomíná řidiče kamiónu.

Článek

Během hraní si občas vytáhne nějakou fanynku k tanci, jinak se jeho koncerty úspěšně obejdou bez nabubřelých vizuálních efektů.

Od většiny hvězd se Springsteen trochu odlišuje. Jeho silnou zbraní je civilnost a neokázalá gesta. Nezapomíná totiž, že pochází z chudých poměrů. A také proto neusíná na vavřínech a chrlí jednu desku za druhou.

U věrných fandů vyvolávají bouřlivé nadšení i jeho nekonečné, někdy až čtyři hodiny trvající koncerty. Nedílným průvodcem jeho kariéry je E Street Band, Springsteenova kapela, kterou písničkář několikrát rozpustil a poté znovu svolal.

Hvězda padá vzhůru

Springsteen se narodil ve městě Long Branch v New Jersey, vyrůstal v Freehold Boro. Jeho

otec jezdil s autobusem a měl nizozemskoirské kořeny, v žilách jeho matky, úřednice, zase kolovala italská krev. Škola mu moc nešla, a když mu bylo 13 let, uviděl v slavném Show Eda Sullivana krále rokenrolu Elvise Presleyho. A najednou měl jasno, čím chce být.

Poté prostřídal několik místních a školních kapel a jeho nahrávky zaujaly i díky pomoci producenta Johna Hammonda firmu Columbia, která s ním podepsala smlouvu. V roce 1973 vydal první dvě alba Greetings from Asbury Park N. J. a The Wild, the Innocent & The E Street Shuffle.

První výrazný úspěch zaznamenala třetí deska Born to Run z roku 1975. Po jejím poslechu novinář John Landau prorocky napsal památnou a hojně zmiňovanou větu: „Viděl jsem budoucnost rokenrolu a její jméno je Bruce Springsteen.“ V téže době se také ustálil E Street Band, k jehož nejvýraznějším postavám patří saxofonista „The Big Man“ Clarence Clemons nebo kytarista Steven Van Zandt.

Úspěchy nejen na pódiu

Následovaly tituly Darkness On The Edge Of The Town, The River, Nebraska a v roce 1984 vyšlo Springsteenovo přelomové album Born in The U. S. A., které se stalo s 30 milióny prodaných kopií jeho nejprodávanějším albem. Nejslavnějším hitem energické a kytarové desky je stejnojmenná píseň, která líčí příběh vietnamského veterána.

Kritický song byl ale často chybně interpretován jako oslava vlastenectví. Slavným se stal i obal desky se Springsteenovým pozadím v džínech před americkou vlajkou, který nafotila slavná Annie Leibovitzová.

V roce 1995 fanoušky překvapil akustickým albem The Ghost of Tom Joad, inspirovaným románem Johna Steinbecka Hrozny hněvu. Poté vyjel sám s kytarou na turné, v rámci něhož v roce 1997 zahrál i v Praze. V roce 1994 získal za filmovou píseň Streets of Philadelphia k filmu Philadelphia Oscara.

Hudba inspirovaná událostmi v zemi

Po průměrných 90. letech, kdy se rozešel s E Street Bandem, se představil opět v plné formě na desce The Rising (2002) inspirované teroristickými útoky 11. září 2001. Neméně úspěšné bylo i další album Magic z roku 2007, které stejně tak jako The Rising nahrál opět se svou kapelou.

Zatím posledním Springsteenovým albem je Working on a Dream, které vydal letos.

Na posledních albech se tento držitel 19 cen Grammy začal hlasitěji vyjadřovat i k politickým tématům. „Za posledních šest let jsme museli k obrazu Ameriky přidat tajné věznice, ilegální odposlouchávání, omezování práv voličů, útoky na ústavu a ztráty nejlepších mužů a žen v tragické válce,“ řekl.

Loni otevřeně podpořil současného amerického prezidenta Baracka Obamu a v roce 2004 se zúčastnil hudebního turné řady hvězd Vote for Change, které byly proti znovuzvolení George Bushe.

Springsteen je podruhé ženatý, jeho současnou manželkou je zpěvačka Patti Scialfaová, která s ním k nelibosti mnohých fanoušků občas vystupuje. Mají spolu tři děti.

Reklama

Související články

Springsteen hitový a stadiónový

Americký muzikant Bruce Springsteen letos slaví šedesátku. Kompilace Greatest Hits shrnuje jeho desky s E Street Bandem, který reprezentuje stadiónově rockovou...

Výběr článků

Načítám