Hlavní obsah

V Arše diskutoval Rudiš, Havel i Putna o šancích, které nabídl rok 1989

Právo, Pavelka Zdenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Divadle Archa měl minulý týden v režii Jany Svobodové premiéru další díl projektu 68/68 Divadlo. Doba. Dějiny – Šance 1989 aneb Window of Opportunity. Téma: Využili jsme příležitost, kterou přinesl rok 1989?

Článek

Večer se dá nazvat, podobně jako loňská debata o roce 1968, publicistikou na jevišti. Moderátorem byl opět Jaroslav Rudiš, jeho hosty tentokrát Václav Havel, Jacques Rupnik, Petruška Šustrová, německý historik pocházející z Čech Jürgen Danyel a Martin C. Putna.

Neměli moc prostoru pro důkladnější analýzu

Jejich debatu dělila do tří částí hra Anny Gruskové o česko-německém manželském páru Kurt a Květa. Ti dva se seznámili v roce 1975 na Lipně, ve dnech, kdy tam z Mnichova přilétl vrtulník, aby naložil čtyři lidi, kteří zvolili tento dramatický způsob útěku z NDR. Kurt později přesídlí do Čech, jenže po listopadu ’89 jej dožene dokumentace o jeho spolupráci se Stasi.

V rámu této „středoevropské“ novely výše uvedení účastníci večera neměli moc prostoru k důkladnější analýze, ale patrná byla s výjimkou razantního Putny shoda v základním pohledu: ono se patrně nic moc jiného dělat nedalo. A dnešní stav společnosti a její politické vrstvy – zdá se – není tolik důsledkem tehdejších chyb či často zmiňované nezralosti, ale ukazuje spíše na vyčerpanost demokracie, s níž se nepotýká jen Česko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám