Hlavní obsah

Podzimní knižní nabídka: Nick Cave, McCarthy, Zmeškal i Viewegh

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní knižní nabídka jistě vyvolá zájem čtenářů. Vše začíná nyní Haruki Murakami, pokračovat budou romány Nicka Cavea, Paula Coelha, závěrečný díl trilogie Cormaka McCarthyho, druhý román Tomáše Zmeškala nebo povídky Michala Viewegha.

Článek

„Sputnik, má láska Harukiho Murakamiho nabízí lesbický vztah dvou žen, který však doplňuje tajemným motivem,“ řekl Právu Jindřich Jůzl o novém díle z edice Odeonu. „Jeho další knihu nazvanou O čem mluvím, když mluvím o běhání chystáme na květen 2010. Není to román, ale Murakamiho osobní vyprávění, on je také maratónským běžcem,“ dodal Jůzl.

Z nabídky českých autorů si v září zasluhuje připomenout novela Ivana Binara Egonek na útěku a M-mirek v pasti. Hrdiny jsou učitel zeměpisu a tělocviku Egonek a svědomitý úředník Mmirek, kteří se náhle ocitají v cizím, absurdním světě, jsou obviňováni a souzeni v nesmyslných procesech a chyceni v pasti, ze které není úniku.

Román o lesbické lásce

Román lesbické lásky nabízí rovněž autorka Petra Braunová, která se věnuje literatuře určené spíše dětem a mládeži. Její Kalvárie, která vyjde v říjnu, zaujme čtenáře bez rozdílu věku.

Říjen bude vůbec ve znamení českých tvůrců. Druhý román připravil Tomáš Zmeškal, který zaujal prvotinou Milostný dopis klínovým písmem. V novince nazvané Životopis černobílého kůzlete pokračuje v zájmu o českou společnost 60. až 80. let.

O stejné době vypráví Stanislav Beran v románu Hliněné dny sledujícím osudy lidí, kteří při letmém dotyku mění směr jako kulečníkové koule. A po dalších odrazech k sobě opět nacházejí cestu. S Povídkami o lásce přichází Michal Viewegh. S šestnácti příběhy lidí od čtrnácti do sedmdesáti let.

V Praze představí Amos Oz Příběh o lásce a tmě

V říjnu navštíví Prahu izraelský prozaik Amos Oz, který tu také představí překlad vzpomínkové knihy Příběh o lásce a tmě. Rodák z Jeruzaléma z roku 1939 v ní vypráví životní příhody i o setkáních s lidmi určujícími podobu izraelsko-palestinského konfliktu. Oz sám patří k těm, kteří se hlásí k dialogu a snaze se domluvit.

„Kdyby orgasmy byly malé smrti, tak by nám bylo hned jasné, na co hlavní hrdina této knihy sejde ze světa. Smíchejte McCarthyho, Kafku a lidového komedianta a vyjde vám Králík Munro,“ řekl Irvine Welsh o novém románu australského rockera a spisovatele Nicka Cavea Smrt zajdy Munroa. Premiéru měl 3. září, po měsíci vyjde v českém překladu. Na stránce www.thedeathofbunnymunro.com lze si už dnes poslechnout první čtyři kapitoly audioknihy, kterou načetl sám autor, nebo se podívat na některé ze šesti videí.

V listopadu Paulo Coelho s knihou Vítěz je sám

Do roku 1952 zavádí Cormac McCarthy v románu Města na planině. V třetím, závěrečném díle své Pohraniční trilogie svádí dohromady oba přeživší kovboje z předchozích románů: Johnyho Grady Colea ze Všech krásných koní a Billyho Parhama z Hranice. Událostí se určitě stane na listopad chystaný nový román Paula Coelha s názvem Vítěz je sám.

Knižní tipy

Září

Stanislava Přádná: Miloš Forman

Stanislava Přádná: Miloš Forman Haruki Murakami: Sputnik, má láska

Vladimír Holan: Překlady (Francouzská poezie)

Říjen:

Nick Cave: Smrt zajdy Munroa

Nick Cave: Smrt zajdy Munroa Tomáš Zmeškal: Životopis černobílého kůzlete

Nick Cave: Smrt zajdy Munroa Tomáš Zmeškal: Životopis černobílého kůzlete Cormac McCarthy: Města na planině

Amos Oz: Příběh o lásce a tmě

Listopad

Paulo Coelho: Vítěz je sám

Paulo Coelho: Vítěz je sám Miroslava Štýbrová: Boty, boty, botičky

José Saramago: Slepota

Prosinec

Kolektiv autorů: Karel VI. a Alžběta Kristýna

Jde o zamyšlení nad současnou krizí hodnot, osobní mocí a lidskými sny, jimiž manipulují jiní. Přitom je děj zasazen do atraktivního prostředí Filmového festivalu v Cannes, do světa byznysu, módy a filmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám