Hlavní obsah

Semafor slaví 50 let a chystá slavnostní koncert

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do druhé padesátky vstupuje divadlo Semafor v září. Jedenapadesátou sezónu začíná soubor v současném dejvickém sídle obnovenou premiérou muzikálu Kytice. Po premiéře v roce 1972 se Kytice stala se 600 reprízami nejúspěšnější inscenací divadla.

Článek

Vrcholem oslav bude koncert 30. října ve Smetanově síni v Praze. Současné i bývalé členy Semaforu tam doprovodí velký symfonický orchestr ČNSO řízený Liborem Peškem. Mezi hosty by měli být Miloš Forman a Jiří Planner, zazpívat má Karel Gott.

K výročí vyjde několik knih i cd

„Další premiérou sezóny bude revue Uteklo to jako H2O,“ říká Jiří Suchý. Ta by měla mít premiéru v únoru. Do konce sezóny chystá principál divadla ještě další věc. „Ale z té nemám ještě ani řádek, natož název,“ dodává.

K výročí vyjde několik knih, jednu připravuje sám Suchý. „Bude vycházet po částech jako jednotlivé brožury s kapitolami a ty budou ke koupi v divadle,“ vysvětluje. Supraphon vydá kromě dalších CD s jednotlivými hrami k jubileu i DVD Semafor: Unikáty plus Dobře placená procházka (1966). „To obsahuje i některé rarity, o nichž jsem ani já nevěděl,“ tvrdí Suchý.

Za padesát let jsme ustáli leccos

Loni otřásala kulturní veřejností otázka grantů, která hrozila zánikem divadla. „V současné době jsem reálný optimista,“ dodává.

„Za padesát let existence jsme si užili leccos, ale nikdy jsme nezanikli. V roce 1972 nás zakázali, ale pak to zase odvolali. Přežili jsme i několikerá stěhování, povodeň i loňský boj o granty. Nakonec jsme dostali to, co každý rok. Letos nám dokonce přidali dvakrát po půl miliónu. První jsme použili na premiéru revue Šlitr s námi a zlé pryč, uspořádali jsme i výstavu o naší historii, mohli jsme uvaděčkám pořídit nové kostýmy s padesátkou na hrudi.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám