Hlavní obsah

Láska a partnerství podle východní filozofie

Novinky, Stanislav Dvořák

Brněnské centrum buddhismu Diamantové cesty pořádá za finanční podpory statutárního města Brna cyklus přednášek o východních filozofiích a kultuře. Např. v pondělí 21. září v 19.00 hodin se v Moravské zemské knihovně koná přednáška na téma: Láska a partnerství z pohledu buddhismu. O tématu přednáší cestující učitelka buddhismu Diamantové cesty Petra Jarošová.

Článek

Buddhisté pojímají lidské vztahy a partnerství značně odlišně od tradičních pohledů zakořeněných v Česku. Romantické představy o získání či "ulovení" partnera, se kterým následně zůstáváme celý život, protože nám "patří", jsou z hlediska východní filozofie naprostým nepochopením chodu světa.

Buddhisté se cvičí v především v potlačení různých očekávání, které v budoucnu nemohou být naplněny a vyvolávají tak jen tlak a nervozitu. Od partnera buddhisté zásadně nic nečekají, ale snaží se o něj starat, jak nejlépe to jde.

Buddhismus, který se vždy snaží přizpůsobit době, je také velmi otevřený v otázkách sexu. Neučí, že máme mít v životě jednoho sexuálního partnera a v žádném případě nepovažuje sex za něco hříšného. Buddhističtí lamové i samotný dalajlama říkají, že tělo máme považovat za prostředek rozdávání radosti a lásky ostatním lidem. Sexem se nemá úmyslně ubližovat, ale pokud nechceme žít v klášteře, možnosti jsou otevřené. Za největší hloupost platí v buddhismu žárlivost, chamtivost, omezování žen či pokusy o vlastnění druhého člověka.

Východní pohled na věc však nenabízí jen slova a sofistikovanou filozofii, ale hlavně konkrétní praktická cvičení, která nás skutečně zbaví negativních vlastností. 

Více na stránkách www.diamantova-cesta.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám