Hlavní obsah

Bonbón proti kašli a psychedelické kytary proti nudě

Novinky, Stanislav Dvořák

V Česku, jako obvykle se zpožděním, vychází deska Horehound indie-rockového projektu The Dead Weather. Záhadný Horehound není anglicky žádný pes, jak by se mohlo znát, ale bonbón proti kašli, prostě hašlerka. Jména autorů této hašlerky (Jack White a Alison Mosshartová) napovídají, že bude pořádně naboosterovaná a pálivá.

Článek

Horehound je psychedelická, hlučná a energická deska plná rozbouřených emocí. Rytmika vychází hodně z klasiky 70. let, můžeme klidně mluvit o zeppelinovské tradici, i když hlavní hit alba Treat Me Like Your Mother se blíží více Rage Against the Machine než bluesrocku.

Vynikající třetí skladba I Cut Like a Buffalo se vrací do časů psychedelických varhan a rozevlátého Jima Morrisona. Dodává k tomu ale velmi současný rytmizovaný zpěv a zvuky, které přicházejí spíše z klubové scény, kde se hraje dub, reggae a hip-hop.

Vaší pozornosti jistě neunikne Rocking Horse, desperátská balada ve waitsovsko-caveovské tradici se spoustou odkazů k šedesátým letům. Instrumentálka 3 Birds pak opět přináší zvrat, protože místo čistého retra oslavuje šílenou energii rocku i elektroniky současně.

V rámci udržení kritického nadhledu sice lze brblat, že této desce chybí velký rockový hlas a že Dead Weather není lepší než starší Jackova skupina White Stripes, ale která dnešní kapela je?

Celkové hodnocení: 80%

Celkové hodnocení:

80%

Reklama

Výběr článků

Načítám