Hlavní obsah

Copa se to děje? Tutady Dan Bárta opěvuje Plzeň

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň kandiduje na Evropské hlavní město kultury 2015 a požádala proto zpěváka Dana Bártu, který tam v mládí bydlel, aby městu věnoval píseň. Kandidaturu doprovázejí také vtipné plakáty, které v Praze vysvětlují plzeňské nářečí.

Článek

Bárta píseň představí 4. září v rámci programu Pilsner Festu na náměstí Republiky v Plzni. Jmenuje se Nebe nad Plzní a vypovídá o vztahu Dana Bárty k Plzni.

„Oslovili jsme Dana Bártu s vědomím, že není typem umělce, který by se účastnil reklamních či propagačních akcí, a bylo to zcela záměrné. Představili jsme mu rámcově náš projekt a cíle a velmi nás potěšilo, že ho naše úsilí oslovilo. Chtěli jsme, aby Plzeň měla píseň, která vznikne ze spontánního pocitu a chuti nás podpořit,  bez podmínek nebo omezení. Aby ji složil a interpretoval někdo, kdo má k Plzni vztah a koho město nějakým způsobem ovlivnilo. Nechali jsme Danu Bártovi naprostou volnost a byli jsme velmi rádi, že naši nabídku ke spolupráci přijal,“ řekla k tomu náměstkyně primátora města Plzně Marcela Krejsová.

„Bylo to formativní období,“ vzpomíná Dan Bárta na několik roků, prožitých v Plzni na přelomu 80. a 90.let. V textu písničky s názvem Nebe nad Plzní se také řada vzpomínek objevuje - například na restauraci Luna  na Borech, kde zkoušela kapela Alice.

„Po dvaceti letech se už na tuhle důležitou etapu svého života můžu podívat s odstupem a dovolit si trochu toho nepatetického sentimentu,“ říká Dan Bárta. Hudbu ke skladbě složil společně s Miroslavem Chyškou a Štěpánem Eliášem, text je z Bártovy dílny. Ke spolupráci si cíleně přizval zpěváky rovněž svázané s Plzní – Bohouše Josefa, Annu (Anyu) Křivancovou, která je vokalistkou plzeňské funky kapely Buster Nixon a  Martinu Placrovou. K písničce vznikl videoklip v režii Zdeňka Suchého, který natočil již řadu klipů pro J.A.R. nebo Monkey Business aj.

Plzeň má velké kulturní plány

Ke kandidatuře se vztahuje i plakátová kampaň, která představuje plzeňské nářečí a vysvětluje ho v angličtině. Pražané a cizinci se tak dozvědí, co znamená "tutady", "copa", "jeslipa" a "Plzeňácí kandidujou".  

Titul Evropské hlavní město kultury se každý rok uděluje dvěma vybraným městům ze dvou členských států EU s cílem podpořit evropskou kulturní spolupráci. V minulosti se titulem pyšnila města Patras, Cork, Janov, Lille, Štýrský Hradec či Salamanca.

Vedle bohatého kulturního programu se prý mohou občané města Plzně těšit na výstavbu nového divadla, galerie výtvarného umění či městské knihovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám