Hlavní obsah

Kytarista Les Paul zemřel

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

White Plains

Kytarista Les Paul, který významnou měrou inovoval podobu elektrické kytary, zemřel ve čtvrtek ve věku 94 let. Podle výrobce kytar Gibson, který používal Les Paulovy konstrukce, zemřel kytarista v nemocnici ve White Plains ve státě New York na komplikace provázející zápal plic. Uvedla to agentura AP.

Článek

Kytarista Les Paul (vlastním jménem Lester William Polfuss) natočil řadu hitů se svou ženou Mary Fordovou, jako bylo Bye Bye Blues a Vaya Con Dios.

Známější je jako inovátor. Ve třicátých letech přišel s ideou elektrické kytary s plným korpusem. Plné tělo kytary, s nímž přišel ve třicátých letech, vyřešilo dva problémy amplifikace kytar, a to byla zpětná vazba a délka tónu. Se stejným nápadem přišel ve třicátých letech i Leo Fender.

Kromě úprav a amplifikace kytar také přišel Les Paul s ideou vícestopého nahrávání, které umožnilo přihrávat k základům další nástroje a lépe vyvážit celkový zvuk. V padesátých letech postavil první osmistopý magnetofon.

Přišel také s nápadem páskového echa a některých efektů, měnících zvuk kytary, jako byl phaser.

Reklama

Výběr článků

Načítám