Hlavní obsah

V plánu je ještě jedenadvacet premiér českých snímků

Právo, Zbyněk Vlasák

Zřejmě jediný český film, který alespoň trochu rozbouřil kinematografické vody v první polovině roku, byl Normal režiséra Julia Ševčíka. Zaujal výrazně stylizovanou formální stránkou, což mu bylo vyčítáno i bylo chváleno, ale aspoň se o něm mluvilo. Konkurovat mu ve zbytku roku bude až jedenadvacet českých snímků.

Článek

Zřejmě neuspěje Klíček, nízkorozpočtové drama s prvky thrilleru, které se vrací do žaláře padesátých let. Staví totiž hlavně na kontroverzi, kdy má jedna z postav (hraje ji Jan Přeučil) předobraz ve skutečném vyšetřovateli Aloisi Grebeníčkovi, a filmově nemá co říct.

Ještě v srpnu bude mít premiéru komedie Muži v říji režiséra Roberta Sedláčka (Pravidla lži). Ta by měla mít větší šance, je zručně natočená, nechybí jí politický přesah; jedna z hlavních postav je premiér (v podání Igora Bareše). Přesto se Muži v říji neblíží komunální satiře, ale zůstávají decentní, a navíc vtipní.

Lištičky budou soutěžit v Benátkách

Kontroverzní by měl být i film Hodinu nevíš... Natočil ho Dan Svátek a vrací se k případu Petra Zelenky, tzv. heparinového vraha. Otázkou zůstává, zda se na kvalitě snímku neodrazí rychlost, s jakou se spělo od námětu k premiéře. „Je pravda, že takhle rychle jsem film ještě nedělal,“ říká Svátek a dodává, že si to vyžádala aktuálnost tématu.

Velké ambice má mezinárodní projekt Jánošík, za kterým stojí polské režisérky Agnieszka Hollandová a Kasia Adamiková. Točil se s přestávkou sedm let. „Rozhodl se pro život, který nebyl úplně bezpečný a v té době běžný. Chtěl zažít dobrodružství a adrenalin a nakonec zjistil, že za to musí zaplatit,“ říká o titulní postavě její představitel Václav Jiráček.

V září bude mít premiéru československo-irský snímek Lištičky. Debut režisérky Miry Fornayové bude jako první náš snímek po roce 1989 soutěžit na festivalu v Benátkách, kde si i odbude světovou premiéru. „Lištičky jsou postaveny na intimní linii vzájemného vztahu dvou sester s temnou minulostí.

Dublin je tu použit jako univerzální příklad jakéhokoli současného moderního evropského města zmítaného problémy střetu kultur – nacionálními stereotypy nebo problémy s imigranty,“ říká Fornayová.

Živý film o minulosti

Zřejmě nejočekávanější český film tohoto roku natočil Marek Najbrt. Má se odehrávat mezi lety 1938 až 1942 a vyprávět soukromá dramata v popředí těch válečných. Hlavní role si ve snímku Protektor rozebrali Marek Daniel a Jana Plodková.

„Tu dobu jsme si nevybrali kvůli rozehrávání nějakého kostýmního spektáklu. Jde nám o živý, současný film o minulosti, jenž nenahlíží dávné události z dějinného hlediska, ale z perspektivy bytů, domů a ulic, v nichž naši předchůdci zažívali časy nejtemnější, a přesto nepřetržitě žili,“ říká Najbrt.

Ačkoliv by se tak mohlo zdát, snímek nebude druhým Musíme si pomáhat, má ambici být mnohem trpčejší. Na říjen chystá komedii Tomáš Vorel. Bude se jmenovat Ulovit miliardáře a bude tepat korupci a média. Hlavní roli ztvární Tomáš Matonoha.

Cena Sazky pro Zemský ráj

Ve druhé polovině podzimu pak jistě zaujmou dokument Miloslava Šmídmajera Miloš Forman: Co tě nezabije…, pokračování úspěšné komedie 2Bobule, jejíž ústřední píseň znovu složil Richard Krajčo, Zoufalci – celovečerní debut talentované Jitky Rudolfové

Očekáván je i snímek Zemský ráj to na pohled, natočený podle scénáře Terezy Boučkové, který byl oceněn Cenou Sazky. Režie se ujala Irena Pavlásková a role si zde střihnou Vilma Cibulková a Miroslav Etzler.

VYBRANÉ PREMIÉRY
13. 8. – Klíček (režie Ján Novák)
20. 8. – Muži v říji (Robert Sedláček)
27. 8. – Hodinu nevíš... (Dan Svátek)
10. 9. – Jánošík (Agnieszka Hollandová a Kasia Adamiková)
17. 9. – Lištičky (Mira Fornayová)
24. 9. – Protektor (Marek Najbrt)
1. 10. – Ulovit miliardáře (Tomáš Vorel)
8. 10. – Miloš Forman: Co tě nezabije… (Miloslav Šmídmajer)
22. 10. – 2Bobule (Vlad Lanné)
12. 11. – Zoufalci (Jitka Rudolfová)
19. 11. – Zemský ráj to na pohled (Irena Pavlásková)

Reklama

Související články

V Číně ocenili film Normal s Havlovou

Na filmovém festivalu v Šanghaji dostal Julius Ševčík cenu za režii snímku Normal. Dosud tam žádný český film takové ocenění nezískal. Nyní se Normal představí...

Výběr článků

Načítám