Hlavní obsah

Zakladatelé crust punku Amebix vystoupí v Praze

Novinky,
Praha

Anglická skupina Amebix, která stála u kolébky syrového crust punk, spojujícího punkovou energii s metalovým zvukem a postpunkovou temnou drásavostí, vystoupí 12. srpna v pražském klubu Matrix. Jde o jeden ze tří evropských koncertů této legendy.

Článek

Kořeny Amebix sahají až do roku 1978, kdy v Devonu vznikli pod názvem The Band With No Name. Založil je Rob Miller se svým bratrem Stigem. Stáli mimo společnost, žili po squatech a měli blízko k radikálním anarchistům, jejich první nahrávky také vydali Crass na kompilaci Bullshit Detector.

Jejich apokalyptická hudba spojující odkaz Black Sabbath a syrovost Motörhead s temnotou Joy Division a agresivitou punku se prosazovala pomalu, byla stylově obtížně zařaditelná, k čemuž přispívaly i klávesy. Po několika singlech se dočkali Amebix v roce 1985 debutového alba Arise u Biafrovy firmy Alternative Tentacles. Deska definovala crust, od něhož se však skupina záhy odklonila na druhé desce Monolith.

V roce 2008 se skupina pode vedením bratrů Millerů Roba a Stiga dala dohromady. Trio dotváří bubeník Roy Mayorga, který působil v krišnacorových Shelter i thrashmetalových Soulfly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám